Blic Zena

Duplo više ubijenih žena nego 2022.

- Biljana Vučković

Šta je uzrok alarmantno­g povećanja nasilja nad ženama u Srbiji?

Nasilje nad ženama poslednjih nedelja poprima razmere epidemije, od prebijanja do slučajeva ubistava, u kojima nisu pošteđeni ni najmlađi.

Ne zna se da li više zabrinjava­ju crne brojke, potresna svedočenja rodbine žrtava ili upozorenja stručnjaka da se čini kako situacija izmiče kontroli.

Od početka godine u Srbiji je ubijeno čak 13 žena, što je za 85% više nego u istom periodu lane, kada je usmrćeno njih sedam. Dakle, ove godine imamo skoro duplo više ubijenih žena.

U najvećem broju slučajeva motiv su bili ljubomora i bračne/partnerske razmirice, bilo da se radilo o sadašnjim ili bivšim partnerima, bračnim ili vanbračnim. Ipak, nisu izostala ni ubistva zbog finansijsk­e koristi, a posebno su pažnju javnosti privukla dva slučajeva u kojima su stradala deca, devojčice od 2 i 16 godina.

– Zaista ne znam šta se dešava, pokušavamo da vidimo o čemu je reč i da povežemo šta se zbiva. Da li je to vikend, da li su praznici, koje su to situacije i vreme, da imamo barem o tome podatak i da ženama skrenemo pažnju na to. Da li su možda kiše, vremenski uslovi, ne znam. Sve su to samo razmišljan­ja, ali za odgovor ne znam šta da kažem. Imamo 13 ubijenih žena od Nove godine, imamo ranjavanje, prebijanje i dve žene koje su pokušale samoubistv­o – kaže Vesna Stanojević, direktorka Sigurne kuće.

Nesrećne žene bile su žrtve često već dobro poznatih nasilnika, od kojih su neki od njih bili i osuđivani, imali pristup oružju, ali i drugih koji nikada nisu imali probleme sa zakonom.

– Pokušavam da povežem da li je okidač nestašica para, ratovi u okruženju, pretnje... Da li to ima neke veze uopšte? Očigledno je da se ozbiljnije mora shvatiti problem koji imamo.

Čak 13 žena ubijeno je u Srbiji od početka godine, što je za 85% više nego u istom periodu lane. Zaista ne znam šta se dešava, da li praznici, vikendi, možda vremenski uslovi, kaže Vesna Stanojević, direktorka Sigurne kuće

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia