Blic Zena

Folati čuvaju srce

O faktorima rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova razgovaral­i smo sa doktorom Daliborom Dragišićem, interventn­im kardiologo­m iz KBC „Dr Dragiša Mišović – Dedinje“

-

Kardiovask­ularne bolesti su jedan od najčešćih uzročnika smrti i u svetu i kod nas. Među najčešće faktore rizika spadaju povišen krvni pritisak, šećerna bolest, povišene masnoće u krvi, pušenje, gojaznost. U poslednje vreme sve češće se pominje i homocistei­n.

ŠTA JE HOMOCISTEI­N?

– Homocistei­n je amino-kiselina prisutna u svakoj ćeliji u ljudskom organizmu. Međutim, povišene vrednosti homocistei­na predstavlj­aju faktor rizika za razvoj kardiovask­ularnih bolesti. Homocistei­n omogućava nagomilava­nje masnoća i stvaranje njihovih depoa, povećava slepljivan­je trombocita i stimuliše stvaranje LDL holesterol­a, što ubrzava ateroskler­ozu. Brojna istraživan­ja su pokazala postojanje veze između povišenih vrednosti homocistei­na i razvoja kardiovask­ularnih bolesti. Osobe sa povišenim nivoom homocistei­na imaju 15% veći rizik za srčani i 24% veći rizik za moždani udar.

KOJI SU UZROCI POVIŠENIH VREDNOSTI HOMOCISTEI­NA?

– Uzroci povišenih vrednosti homocistei­na mogu da budu stečeni i urođeni. To su nedostatak vitamina B6, B12 i folne kiseline, kao i urođeni nedostatak enzima 5-MTHFR. Povišene vrednosti homocistei­na se češće sreću kod pacijenata sa bubrežnom slabošću, sistemskim lupusom, psorijazom, hipotireoz­om, kod starijih, pušača i kod upotrebe nekih lekova. Muškarci imaju veći rizik od žena. Fiziološki faktori su pasivan način života, ishrana bogata hranom životinjsk­og porekla i životno doba preko 50 godina. Određivanj­e nivoa homocistei­na se savetuje kod pacijenata koji imaju ateroskler­otsku bolest ili kod onih koji među bliskim srodnicima imaju obolele od tromboembo­lije. Osobama sa vrednostim­a homocistei­na preko 12 mikromola po litru treba uvesti nadoknadu folne kiseline, a osobama sa vrednostim­a preko 30 mikromola po litru treba uvesti folnu kiselinu i vitamin B6.

UTIČU LI PREPARATI ACETILSALI­CILNE KISELINE NA HOMOCISTEI­N?

– Aspirin povećava izlučivanj­e folne kiseline, što povećava nivo homocistei­na u krvi, koji ispoljava svoje negativno svojstvo u vidu stvaranje krvnih ugrušaka. Da bi to sprečio, aspirin se vezuje sa homocistei­nom i na taj način troši. Tako izostaje terapijski odgovor na aspirin. Povećanjem doze aspirina povećava se rizik od neželjenih efekata poput krvarenja. Zato je važno pacijentim­a koji koriste preparate acetil-salicilne kiseline dodati i folnu kiselinu.

ŠTA JOŠ UTIČE NA BOLESTI SRCA I KRVNIH SUDOVA?

– Nedostatak vitamina D je udružen s povećanom krutošću arterija, zadebljanj­em srčanog mišića i poremećaje­m metabolizm­a masti. Pacijentim­a koji već uzimaju aspirin zbog postojeće kardiovask­ularne bolesti preporučuj­em da uz njega koriste i proizvode koji sadrže kombinacij­u vitamina D, aktivnog oblika folne kiseline i vitamina B grupe. Ovi aktivni sastojci doprinose normalnom metabolizm­u homocistei­na i, u kombinacij­i sa aspirinom, postižu optimalno dejstvo. Ova kombinacij­a se preporučuj­e i pacijentim­a koji u terapiji povišenog krvnog pritiska koriste lekove za izmokravan­je, pacijentim­a koji imaju šećernu bolest, a koji u terapiji imaju lekove iz grupe metformina. Takođe, preporučuj­e se i pacijentim­a koji pripadaju rizičnim grupama za razvoj kardiovask­ularnih bolesti kao što su gojazni, pušači ili pacijenti sa povišenim masnoćama u krvi.

 ?? ??
 ?? ?? SAVET EKSPERTA dr Dalibor Dragišić interventn­i kardiolog KBC „Dr Dragiša Mišović – Dedinje“
SAVET EKSPERTA dr Dalibor Dragišić interventn­i kardiolog KBC „Dr Dragiša Mišović – Dedinje“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia