Blic Zena

Drugačija sam, pa šta!

Da li je velika hrabrost biti drugačiji, otkriće Bojana Marković, Marija Matić i Sonja Milosavlje­vić, gošće Jelene Isaković u novoj epizodi „Blic žena studija“

-

Šta znači biti jedinstven? Da li nas fizički izgled čini drugačijim i kako „hendikep“može da bude snaga? Bojana ima vitiligo, Mariji je zbog raka amputirana noga, dok je Sonja odbrijala glavu zbog alopecije, ali sve tri će vam ponosno reći – drugačije smo, pa šta!

Kao tinejdžerk­i Mariji Matić je saopštena vest da će usled zlokobnog tumora ostati bez noge.

– Sada već davne 2012, sa svojih 16 godina, otkrila sam da bolujem od osteosarko­ma, to jest tumora kostiju. A sve je počelo gotovo bezazleno. Naime, prilikom pada sam zadobila malo težu povredu kolena koja je bila praćena otokom. Otok nije prolazio, pa sam uradila CT, a zatim i biopsiju, koja je samo potvrdila prethodno – ispričaće Marija u „Blic žena studiju“i nastaviti otvoreno o daljem lečenju, borbi, kao i sa kakvim se reakcijama susretala.

I Sonja Milosavlje­vić je otvorila dušu i ispričala kako izgleda kada ti se u trenutku sruši čitav svet, dajući vetar u leđa svojim primerom i odlukom da hrabro nastavi da korača kroz život.

– Kosa je počela da mi opada u pramenovim­a. Prvo su se pojavljiva­li pečati, a onda su se pečati spajali i pravili veliku celinu. Pokušavala sam da ih sakrijem kosom, ali u jednom momentu je postalo nemoguće. Jedno jutro sam samo ustala i ošišala se na ćelavo. Nosila sam i perike, ali sam se osećala kao da lažem ljude, da to nisam ja, iako mi je u početku bilo u redu, jer sam mogla često da menjam frizure – otkriva Sonja Milosavlje­vić i priča kako je na njenu pojavu bez perike reagovala okolina, koliko joj je hrabrosti trebalo da prvu fotografij­u objavi na društvenim mrežama i zašto još uvek nosi periku na poslu.

Da život s hendikepom nije lak, zna i Bojana Marković, koja se susretala sa raznim izazovima i poteškoćam­a. Ona se, pored dijabetesa, bori i sa vitiligom, koji je došao podmuklo i bez najave.

– Vitiligo se pojavio godinu dana nakon mog proletanja kroz staklena vrata u jednom hotelu u Makedoniji. Lekari pretpostav­ljaju da je to za mene bio veliki stres i okidač za vitiligo. Flekice su se prvo pojavile na kolenu desne noge, gde se nalazi ožiljak od proletanja kroz staklena vrata, a zatim i na drugom kolenu i zglobovima prstiju šaka i na stopalima – priča Bojana.

O svim izazovima s kojima su se susretale u životu ove tri hrabre žene i šta imaju da poruče svima koji prolaze kroz slične situacije, kao i onima koji ih (ne)prihvataju kao normalne, saznajte u novoj epizodi „Blic žena studija“.

 ?? ?? Vitiligo se pojavio godinu dana nakon što sam proletela kroz staklo, priča Bojana Marković
Vitiligo se pojavio godinu dana nakon što sam proletela kroz staklo, priča Bojana Marković
 ?? ?? Jelena Isaković, autorka i voditeljka emisije, otvorila je još jednu temu o diskrimina­ciji
Jelena Isaković, autorka i voditeljka emisije, otvorila je još jednu temu o diskrimina­ciji
 ?? ?? Pečate bez kose, priznaje Sonja Milosavlje­vić, prvo je prekrivala kosom, jer nije bilo lako obrijati glavu
Pečate bez kose, priznaje Sonja Milosavlje­vić, prvo je prekrivala kosom, jer nije bilo lako obrijati glavu
 ?? ?? Sa 16. godina sam saznala da ću ostati bez noge, što je vrlo osetljivo doba, iskrena je Marija Mitić
Sa 16. godina sam saznala da ću ostati bez noge, što je vrlo osetljivo doba, iskrena je Marija Mitić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia