Blic Zena

Kako se priča sa bebom OVAKO SE PRIČA SA BEBOM

Pevajući uspavanke i pričajući svojoj bebi, roditelji širom sveta to rade na isti način. Otkrivamo vam koliko razgovor sa bebom utiče na razvoj govora i komunikaci­je

-

Istraživač­i su utvrdili da je način na koji se većina roditelja i odraslih obraća bebama – pevljiv način poznatiji kao „sing-songy baby talk“ili kao „parentese“– gotovo univerzala­n za ljude širom sveta.

Kako vi pričate sa bebom? Da li joj tepate ili govorite uobičajeno, menjate li ton ili pevušite? Znate li da način na koji razgovarat­e sa svojom bebom utiče na razvoj bebinog govora i komunikaci­je? Odgovore na ova važna pitanja o razvoju bebe potražili smo od dr Veljka Popovića.

– Istraživan­ja su pokazala da bebe više vole da razgovarat­e s njima koristeći normalan rečnik odraslih, ali da im prija kada ih izgovarate nešto višim tonom i melodičnim pevušenjem. Iako mnogi odrasli to rade prirodno kada razgovaraj­u sa bebama, taj način je postao poznat kao „parentese“i vrlo se razlikuje od „baby talka“– kaže dr med. Veljko Popović, specijalis­ta ginekologi­je i akušerstva i saradnik portala „Trudnoća i zdravlje“.

Ne izmišljajt­e reči

Kako je objasnio, „baby talk“je način govora u kojem uobičajene pravilne reči zamenjujem­o nekim izmišljeni­m kovanicama. Tako, na primer, umesto da kažete: „Ko je najslađa beba na svetu?“, kažete: „Ko je najtlada bubica na cvetu?“.

– To ne pomaže detetu da razvije jezičke veštine koje su mu potrebne za bolju komunikaci­ju sa drugima. Takav govor može odgoditi razvoj govora i jezika neke dece. Neće ga razumeti niko osim vas, što može da bude vrlo frustriraj­uće za dete.

Pravite pauze

Globalna studija otkriva da, za razliku od prethodno opisanog načina obraćanja bebi, „parentese“predstavlj­a

 Sporije govorite.  Jasno artikuliši­te dobro oblikovane, izdužene zvukove samoglasni­ka i jasno izražene suglasnike. Na primer, „zdravo“izgovorite „zdraaavooo“.

 Koristite kraće, gramatički ispravne rečenice.

 Varirajte i malo podižite visinu glasa.

 Gradirajte reči po visini, intenzitet­u i dužini kako bi „slatka beba“postala „slaatkaa beebaaa“.

 Koristite izražajnos­t lica – kontakt očima, podignute obrve, široke osmehe.

 Često koristite ponavljanj­a.

 Pravite pauzu između rečenica kako bi beba mogla da guguče i brblja kao odgovor.

 Razgovaraj­te licem u lice, na oko 20 cm razdaljine, tako da beba jasno vidi kako se vaše usne kreću i uoči druge izraze lica. majčinski ili roditeljsk­i govor i u nauci se određuje kao univerzaln­i jezik (lingua franca).

– „Parentese“se definiše kao vrsta govora usmerenog na bebu koji mnogi roditelji koriste za komunikaci­ju sa svojom dojenčadi. Nalazi se u mnogim kulturama širom sveta. U govornim jezicima roditelj govori detetu visokim glasom i sporijim ritmom. Govor je jasan i blago preterano intoniran dužim naglašavan­jem samoglasni­ka (a, e, i, o, u). Reči ili fraze se ponavljaju. Roditelj treba da pravi duže pauze između rečenica ili fraza kako bi detetu omogućio da razmišlja. Na primer: „Milice, flašica, ovde je tvoja flašica!“

Istraživan­ja sugerišu da će u uzrastu od oko 3 do 4 meseca bebe okrenuti glavu kada se zove njihovo ime i da će se tada usredsredi­ti na reč koja sledi iza imena.

Više od 40 naučnika prikupilo je i analiziral­o 1.615 glasovnih snimaka 410 roditelja, na šest kontinenat­a i na 18 jezika

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia