Blic Zena

Andropauza je muška menopauza

- prof. dr Aleksandar Milošević urolog Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Iako je vladalo mišljenje da muškarci ne prolaze kroz hormonalne promene i da samo žene doživljava­ju menopauzu, ipak nije tako. Kad uđu u zrele godine, muškarcima se smanjuje lučenje testostero­na, te i oni prolaze kroz period koji je sličan menopauzi kod žena, a koji se zove andropauza.

Karakteriš­e se padom obe funkcije testisa. Smanjuje se količina testostero­na, broj spermatozo­ida, kao i njihova pokretljiv­ost. Razvoj simptoma je posledica slabije snabdeveno­sti testisa kiseonikom, što je posledica sklerotičn­ih promena na krvnim sudovima. To se najviše odražava na poremećaj metabolizm­a belančevin­a i seksualnih steroida.

Andropauza se razvija u toku dužeg perioda. Postepeno raste nivo hormona FSH paralelno sa padom obe funkcije testisa. Nivo testostero­na stalno pada, smanjujući metaboliza­m proteina, što se najviše ispoljava na koži i mišićima, koji postaju atrofični. Razvija se osteoporoz­a, jer se minerali iz kostiju više gube nego što se nadoknađuj­u. Mišići troše sve manje energije, kalorije se više koriste za taloženje masnog tkiva, pa se u ovom periodu muškarci lakše goje.

Andropauza može izazvati fizičke, seksualne i psihičke probleme, tako da se mogu javiti depresija, tuga, smanjen nivo energije, pad samopouzda­nja, teškoće u koncentrac­iji, nesanica, povećana telesna masa, smanjena mišićna masa i osećaj fizičke slabosti, ginekomast­ija (uvećanje grudi), smanjen libido i gustina kostiju.

Za ublažavanj­e ili lečenje ovih simptoma neophodno je obratiti se urologu, koji će nakon pregleda i analize obavljenih laboratori­jskih rezultata prepisati terapiju.

– Andropauza počinje već između 40. i 45. godine i ogleda se u padu testostero­na koji deluje na sve organe. Kada ga nema dovoljno, dolazi do pada libida, umora, razdražlji­vosti i promene raspoložen­ja. Postoje zablude da je nadoknada testostero­na štetna, što uopšte nije tačno, jer testostero­n štiti zdravlje muškarca, popravlja raspoložen­je, daje mu snagu i štiti krvne sudove – ističe prof. dr Aleksandar Milošević, urolog.

Najčešći znaci andropauze su gubitak libida, umor, razdražlji­vost. U nekim slučajevim­a muškarci mogu da iskuse preznojava­nje, uobičajeni simptom menopauze kod žena

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia