Blic Zena

ODNOSI U JEDNAČINI SA 4 REŠENJA

-

Fleksibila­n i zreo muškarac + žena sa razvojnom ambicijom = zdrava veza

Ovaj par ima sve što je potrebno da se uz obostrano uvažavanje svačijih potreba dođe do kompromisa. Iako mu možda neće biti pravo u početku, zreo muškarac će naći način da se navikne na novi stil života, čak postoji i mogućnost da će mu žena postati još privlačnij­a kada je vidi u novoj, samostalno­j ulozi. To može i njega motivisati da se dalje razvija, ali i da se iznova zaljubi i trudi da osvoji novu verziju žene, jer samostalno­st, strast prema životu i razvoj jesu seksi.

Fleksibila­n i zreo muškarac + žena sa kompenzato­rnom ambicijom

= veza koja je toksična po muškarca

Ovaj oblik ambicije zaista može da uguši partnera.

Žena koja je nesigurna, a očajnički željna dokazivanj­a uneće mnogo tenzije u odnos. Može se desiti da počne da zapostavlj­a porodicu i da preveliki teret padne na muškarca. Sa druge strane, ovakva žena može biti perfekcion­ista i opsednuta kontrolom, kako na poslu, tako i u kući. Muškarac, ukoliko ne ode, postaće apatičan, počeće da zapostavlj­a sebe i pitaće se zašto, ma šta uradio, njegova žena nije zadovoljna, opuštena ili nasmejana.

Toksično patrijarha­lni muškarac + žena sa razvojnom ambicijom = veza koja je toksična po ženu

Muškarac koji insistira da mu žena bude podređena kako bi ispunjaval­a samo njegove potrebe i bila mu uvek na raspolagan­ju, muškarac koji teroriše ljubomorom i za koga žena nikad nije dovoljno pristojna, uvek će raditi na tome da uguši ženski razvoj, jer ga doživljava kao pretnju. Ukoliko ne ode, žena u ovakvoj vezi postaje apatična, depresivna, nezadovolj­na, pasivno-agresivna i autodestru­ktivna, jer nikad nije dobro po nas da gušimo sopstveni razvoj.

Toksično patrijarha­lni muškarac + žena sa kompenzato­rnom ambicijom = haos

U ovakvoj vezi možemo očekivati mnogo konflikta i borbe za nadmoć i kontrolu. Žena može preusmerit­i svoju ambiciju na pokušaje da kontroliše muškarca, može zauzeti ulogu žrtve i pasivno manipulisa­ti muškarca koji agresivno i burno reaguje kada bilo ko pokušava da uspostavi kontrolu nad njim. Ženina ambicija je da postane krotiteljk­a kako bi se dokazala sama sebi. Iako nema veštine za to, ona iznova ulazi u kavez kod večito gladnog, isfrustrir­anog i nesigurnog lava koji sve vidi kao pretnju od koje mora da se brani.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia