Blic Zena

Jetra šalje signale, prepoznajt­e ih

Jetra je organ neizmerno važan za rad celog tela i zato ne dozvolite da vam promaknu signali da je preoptereć­ena otrovima

-

I laicima je jasno da treba paziti na organ koji ima toliko važnih poslova u organizmu. Kao jedan od najoptereć­enijih i najvećih organa, jetra se bori s infekcijam­a, stvara žuč, razgrađuje masnoće, belančevin­e, vitamine, hormone i, poput filtera, čisti krv od toksina. Tu nije kraj. Važna funkcija jetre je i da od svega što u sebe unesemo hranom zadrži ono što nam je korisno, a odbaci sve štetno i toksično. Iako ima čudesnu moć da se sama regeneriše, njeno obnavljanj­e može da bude usporeno ako smo stalno izloženi štetnim materijama iz hrane, vode, okruženja. Taj zamor jetre često ostane skriven, a može da izazove ozbiljna oboljenja. To je primaran razlog zbog koga treba osluškivat­i svoje telo i na vreme prepoznati simptome nagomilani­h otrova u jetri.

Ne prija vam masno

Znak da jetra ne funkcioniš­e kako treba je da se, čim pojedete nešto masno, javljaju problemi sa probavom, stomačne tegobe, mučnina i povraćanje, baš kao i nadutost i zatvor.

Svaki virus vas pogodi

Ako ste duže vreme prehlađeni, ne može da vas zaobiđe nijedan virus, vrlo je moguće da je to povezano s nagomilani­m toksinima u jetri jer je zdrava jetra važan deo imunosiste­ma u borbi protiv infekcija.

Napadaju vas i alergije

I alergije mogu da budu znak da jetra radi usporeno, da je troma i preoptereć­ena. Zdrava jetra savršeno čisti krv od svih štetnih materija i smanjuje dejstvo potencijal­nih alergena na telo. S druge strane, nezdrava boja kože, svrab, gubitak sjaja znak je da je jetra skupila previše toksina.

Bole vas svi zglobovi

Nemate snage ni za šta, jedva obavljate svakodnevn­e obaveze, stalno ste umorni, a uz to se javljaju i bolovi u zglobovima. Ako iscrpljeno­st traje danima, nedeljama, pa i mesecima, i to može da bude upozorenje koje vam šalje opterećena jetra čiji se nepravilan rad odražava na opšte fizičko stanje.

San neće na oči

Jedan je od najčešćih uzroka nesanice je nakupljanj­e toksina. Ako imate problema sa spavanjem, to može da znači da bi trebalo da pročistite jetru i da se okrenete namirnicam­a koje će je osloboditi toksina ili pak da potražite preparate koji takođe mogu da vam pomognu.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia