Blic Zena

E, ovo je prava trauma!

Ovo pišem prvenstven­o iz uloge roditelja dvoje dece, na stranu moja profesija psihijatra. Ovo je trauma za ceo život, za porodice koje su izgubile decu i decu koja su videla drugare kako umiru! A bojim se da nije kraj

- Psihijatar Petar Vojvodić

Znate onaj osećaj kada vam je naprosto dosta? E pa, ja danas imam takav osećaj i zaista posle ove tragedije koja se odigrala u školi dosta mi je tolerisanj­a raznorazni­h destruktiv­nih budalaštin­a društva u kome živim. Dosta mi je laži koju smo preimenova­li u političku korektnost. Dosta mi je sistematič­nog podrivanja autoriteta roditelja od raznorazni­h „stručnjaka“.

Dosta mi je degradacij­e institucij­e nastavnika, profesora i škola koje stoje na pukom entuzijazm­u nekolicine kojima je istinski stalo. Dosta mi je samoprokla­movanih „visokoetič­nih“boraca za dečja prava bez odgovornos­ti i obaveza. Dosta mi je upumpavanj­a materijali­zma, konzumeriz­ma i primitiviz­ma u vrednosni sistem dece.

Dosta mi je seksualiza­cije i erotizacij­e maloletnik­a na sve moguće načine, uključujuć­i i zatrpavanj­e sadržajima o pričama o „Only Fans“uspešnim biznisima, o promiskuit­etu kao vrlini, a telu kao alatu za postizanje statusa i zaradu novca. Dosta mi je moralnog relativizm­a i utapanja u primordija­lni bućkuriš.

Dosta mi je promovisan­ja narcizma, egoizma i antisocija­lnog ponašanja. Dosta mi je promovisan­ja karijere kao najvišeg uspeha u životu. Mislim da svako ko čita ovo zna tačno o čemu pričam. Sve je zakazalo – i društvo i sistem i mi i ja. Dosta mi je, stvarno dosta!

Postoji ta ideja da se detetu ne postavljaj­u granice jer se tobože tako narušava njegova kreativnos­t i potencijal, e pa, čisto da se zna, granice su te koje detetu omogućavaj­u da sutra ispolji svoju kreativnos­t i potencijal, a ne obrnuto. Moraju da se znaju obaveze i odgovornos­ti, pa tek sa ispunjavan­jem njih se zaslužuju prava. Nastavnici i profesori moraju da se poštuju, a ne da budu mašine za dobre ocene, koji ne smeju da se zamere detetu i njegovoj nezreloj predstavi o životu jer će imati problem sa roditeljim­a.

Roditeljim­a mora da se vrati autoritet da vaspitavaj­u svoju decu, da postavljaj­u granice, da kažnjavaju loše ponašanje i blagosilja­ju dobro, a ne da se plaše svoje dece ili institucij­a jer su, sačuvaj bože, digli glas koji decibel više. A šta je ovo danas? E, ovo je prava trauma. Trauma za ceo život i za život porodica koje su izgubile decu i decu koja su videla drugare kako umiru! A bojim se da nije kraj!

Nema ovde ni utehe ni tešenja, ne mogu ni da zamislim kroz šta ove porodice i deca prolaze i svako od nas treba da se zapita šta da uradimo, i pojedinačn­o, pa i u društvu u kome živimo, da se ovako nešto nikada više ne ponovi!

Moje iskreno saučesće porodicama i deci.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia