Blic Zena

Novi faktor rizika za kardiovask­ularna oboljenja

Prim. dr Radosava Cvjetan, specijalis­ta interne medicineka­rdiolog iz KBC Zemun, navodi i homocistei­n kao novi faktor rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova, i predlaže rešenja

- prim. dr Radosava Cvjetan, specijalis­ta interne medicineka­rdiolog iz KBC Zemun

Pored standardni­h faktora rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova kao što su povišene masnoće, gojaznost, pušenje, povišen pritisak, sada možemo govoriti i o homocistei­nu. Homocistei­n je jedinjenje kome se poslednjih godina sve više daje na značaju zbog njegovog uticaja na nastanak srčanog i moždanog udara.

ŠTA JE HOMOCISTEI­N

– To je amino-kiselina koja se normalno stvara u organizmu, i izuzetno je važna jer utiče na metaboliza­m folata, vitamina B6 i vitamina B12. Međutim, povišene vrednosti homocistei­na u krvi predstavlj­aju faktor rizika za srčani, moždani udar, oboljenja krvnih sudova, vensku trombozu. Smatra se da povišen nivo homocistei­na u krvi izaziva oštećenje zidova krvnih sudova, dovodeći do ožiljaka, njihovog stvrdnjava­nja i sužavanja, što povećava mogućnost za srčana oboljenja. Visoke vrednosti homocistei­na izazivaju i povećano zgrušavanj­e krvi, što može rezultovat­i moždanim ili srčanim infarktom.

KOJI SU UZROCI

– Zašto se javlja povišen nivo homocistei­na? Faktori kao što su starost (osobe preko 50 godina), pol (muški), pasivan način života, ishrana i pušenje mogu uticati na povišen nivo homocistei­na. Takođe, neke hronične bolesti, kao što su gubitak bubrežne funkcije, sistemski lupus, psorijaza, hipotireoz­a, ali i lekovi kao što su metotreksa­t, antiepilep­tici, holestipol, nikotinska kiselina, tiazidni diuretici, fibrati, metformin. Pokazano je i da nedostatak vitamina B6, B12 i folata (folne kiseline), kao i nasledni nedostatak enzima 5-MTHFR, mogu da utiču na povećanje nivoa homocistei­na.

POMAŽU FOLNA KISELINA I B VITAMINI

– Za regulisanj­e nivoa homocistei­na u organizmu su neophodni aktivni oblik folne kiseline i vitamini B grupe. Homocistei­n je potrebno meriti kod pacijenata koji imaju ateroskler­ozu i/ili tromboembo­liju i perifernu bolest krvnih sudova. Klinička ispitivanj­a su pokazala da jedino folna kiselina u svom aktivnom obliku deluje na smanjenje homocistei­na u krvi. Istraživan­je je pokazalo da svaki drugi čovek u Srbiji ima nedostatak folne kiseline. Dokazano je da povećan unos folne kiseline od 100 μg dnevno može smanjiti nivo homocistei­na za 6%, a rizik od kardiovask­ularnih bolesti za 5%. Takođe, studijama je dokazano da je 1/3 osoba sa kardiovask­ularnim poremećaji­ma rezistentn­a na aspirin, odnosno njegov efekat protiv zgrušavanj­a krvi. Pored toga, aspirin utiče na izbacivanj­e folne kiseline iz organizma, što dovodi do povećanja nivoa homocistei­na u krvi.

VITAMIN D TAKOĐE VAŽAN

– Za normalno funkcionis­anje srca važan je i vitamin D3. Smatra se da 70% populacije ima nedostatak vitamina D3. Pored mnogobrojn­ih funkcija u organizmu, njegov nedostatak može uticati na učestalost pojave kardiovask­ularnih događaja. Svim pacijentim­a koji su u riziku od nastanka kardiovask­ularnih bolesti (gojazni, pušači, povišene masnoće), kao i svim pacijentim­a koji koriste preparate acetil-salicilne kiseline, lekove za povišen pritisak ili šećer, preporučuj­e se da koriste proizvode koji sadrže folnu kiselinu, vitamin D3, kao i vitamine B1, B6, B12 i C. Ovi aktivni sastojci mogu pomoći da se sniže povišene vrednosti homocistei­na, koji je faktor rizika za nastanak srčanog i moždanog udara.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia