Blic Zena

Rešite se bolnih šuljeva

-

Hemoroidi ili šuljevi su venski krvni sudovi koji predstavlj­aju normalnu anatomsku strukturu završnog dela debelog creva. Imaju svoju funkciju u zadržavanj­u gasova i tečne stolice, a tokom napinjanja pri pražnjenju, pune se krvlju i spuštaju u gornji deo analnog kanala time ga štiteći od mehaničkih povreda. Hemoroide delimo na unutrašnje i spoljašnje, u zavisnosti od toga gde se nalaze. Neke osobe imaju kombinacij­u, tj. spoljašnje i unutrašnje hemoroide.

Dakle, sve osobe imaju hemoroide, ali kad oni stvaraju tegobe, kažemo da se radi o hemoroidal­noj bolesti. Tada se treba javiti lekaru i započeti lečenje.

HEMOROIDI NISU SAMO „MUŠKA STVAR“

Ranije su hemoroidi više bili „muška stvar“, ali stiče se utisak da su poslednjih godina žene jednako, ako ne i više, pogođene ovim zdravstven­im problemom koji je u porastu, posebno tokom trudnoće. Čak 85 odsto trudnica ima hemoroidal­ne tegobe tokom poslednja dva trimestra i u postporođa­jnom periodu. Pojavi bolesti doprinosi sedalni način života, gojaznost, dugotrajna upotreba sredstava za čišćenje (laksativa), dugo sedenje u toaletu, kao i nasledna komponenta bolesti koja se ogleda u slabosti vezivnog tkiva u zidovima vena, pa zato često ista osoba ima i proširene vene na nogama.

ZDRAVA ISHRANA I FIZIČKA AKTIVNOST

Protokoli lečenja zavise od tegoba i stadijuma bolesti. Prvi korak u lečenju podrazumev­a korekciju ishrane kroz tzv. higijensko-dijetetske navike. Da biste sprečili zatvor, a samim tim i hemoroide, savetuje se konzumiran­je hrane sa dosta vlakana i unošenje najmanje dva litra tečnosti. Naravno, potrebno je uvrstiti i svakodnevn­u fizičku aktivnost u svoje životne navike, a tu su i kreme, gelovi, čepići i lekovi. Ako ni tada ne dođe do poboljšanj­a i prestanka tegoba, rešenje je operacija.

Često žena koja ima hemoriode ima i proširene vene

 ?? ?? Hemoroide delimo na unutrašnje i spoljašnje, u zavisnosti od toga gde se nalaze. Neke osobe imaju kombinacij­u, tj. i spoljašnje i unutrašnje
hemoroide
Hemoroide delimo na unutrašnje i spoljašnje, u zavisnosti od toga gde se nalaze. Neke osobe imaju kombinacij­u, tj. i spoljašnje i unutrašnje hemoroide

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia