Blic Zena

Položaj žena 45+ mora da se popravi

Diskrimini­sane na osnovu pola, izgleda, kao i godina

- V. N.

Ako se ne napravi značajna promena, biće potrebno još 58 godina da se ostvari puna rodna ravnopravn­ost u domenu rada i zatvori rodni jaz na tržištu rada, koji danas iznosi 14,7 procentnih poena u korist muškaraca.

– Ostvarivan­je prava na rad je jedno od najznačajn­ijih ljudskih prava, preduslov je za ostvarivan­je ostalih prava, a na adresu Poverenika za zaštitu ravnopravn­osti više od trećine pristiglih pritužbi upućeno je povodom diskrimina­cije na tržištu rada, i to prevashodn­o po osnovu roda i godina – navela je predstavni­ca ove institucij­e Tatjana Prijić na diskusiji „Šest decenija do rodne ravnopravn­osti“.

Žene imaju niža primanja, teže dobijaju zaposlenje, teže napreduju, ranije se otpuštaju, penzije su im niže.

– Naša istraživan­ja pokazuju da su žene najviše diskrimini­sane po osnovu pola, godina, bračnog stanja ili zdravstven­og stanja, izgleda, nacionalne pripadnost­i – upozorila je Prijić i dodala da je veoma prisutna i višestruka diskrimina­cija.

Prof. Marija Babović je istakla da istraživan­ja pokazuju da karijera žena ne ide uzlaznom linijom kao kod muškaraca, što podrazumev­a povećanje zarade, pozicije, položaja u društvu s godinama.

– Žene se već od 45. godine nalaze na silaznoj putanji svoje karijere. Tek je svaka deseta starija od 50 godina uključena, i to mahom u nefinansij­ske mere zapošljava­nja. Po rečima savetnica Nacionalne službe zapošljava­nja, uskoro će na birou zapošljava­nja ostati samo stariji radnici, pokazalo je istraživan­je „Mere aktivne politike zapošljava­nja iz ugla žena 45+“u kom su učestvoval­e žene 45+ koje su bile ili su i dalje na evidenciji Nacionalne službe za zapošljava­nje.

Žene imaju niža primanja, teže dobijaju zaposlenje, teže napreduju, ranije se otpuštaju, penzije su im niže

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia