Blic Zena

Stefan me je zaprosio kad sam saznala za metastaze

Kinula je, pala na pod uz neizdrživ bol u kičmi i 38 dana bila nepokretna! To je bio početak borbe sa najtežim neprijatel­jem, rakom dojke. Ne posustaje, bori se baš u skladu sa svojim imenom

-

Lepa Vranjanka se zaposlila u ranoj mladosti, čim je to bilo moguće. Vredna i uvek aktivna Borka Stefanović je volela da ima svoj dinar, nije mogla ni da zamisli da će sa 36 godina postati invalidski penzioner. Imala je 35 godina kada se njen život pretvorio u neizvesnos­t. Pre dve godine napipala je promene na dojci i odmah otišla kod lekara gde je ultrazvučn­i pregled pokazao fibroadeno­me, benigne promene. U trenucima punim sumnje ovo je za Borku (37) bila lepa vest. Nastavila je svoju svakodnevi­cu na poslu i uživala sa dečkom Stefanom. Onda je niotkuda došao dan koji je Borki nametnuo novu borbu.

Jedan pad i nemo gledanje u plafon

– U avgustu 2020. na poslu sam osetila bol u leđima, a onda i oduzetost desne noge. Uplašila sam se, ali pomislila sam da je to premor. Radila sam u sportskoj radnji koja je danima vrvela od roditelja i dece koji su se spremali za novu školsku godinu. Na nagovor sestre snimila sam kičmu i doktor je konstatova­o promenu u prsljenu L1, koji ulazi u kičmenu moždinu i prekida nerve, i hitno sam poslata kod neurohirur­ga – priča Borka.

Kako je korona bila u jeku, otišla je privatno na pregled kod profesora u Nišu, i odmah primljena u Klinički centar.

– Drugog dana u bolnici u nekom momentu sam u hodu kinula i pala na pod uz neizdrživ bol u kičmi. Odneli su me u krevet i od tog trenutka, pa narednih 38 dana bila sam nepokretna. Pacijentki­nje iz sobe su dolazile i odlazile, a ja sam ostajala u pelenama i teškom mukom jela u ležećem položaju. Iz kreveta sam jedino mogla da vidim parking bolnice i nemo posmatram kako se odvija užurbani život – s mukom se seća tih dana, kada je mislila da je to jedina neizvesnos­t.

Prošla je operacija kičme, prohodala je prvim nesigurnim koracima, radovala se malim stvarima i odlasku iz bolnice.

Bolest se sakrila i dovela do metastaza

Ta sreća je, nažalost, kratko potrajala i pred Borku je stiglo novo iskušenje. Rezultati biopsije pokazali su da je promena u pršljenu bila metastaza.

– Dijagnoza c50.9, karcinom desne dojke. Pošto su pacijenti sa koronom bili prioritet, nisam bila hitna za operaciju ni u Nišu ni u Beogradu, ali uspela sam da se operišem u svom gradu, 18. decembra 2020. Od tada je prošlo mirnih godinu dana bez terapija, sem „Nolvadexa“. A onda sve ponovo. U oktobru 2021. saznajem za metastaze koje su svuda po telu. Sećam se da me je ta novost sasekla, da sam sve sačuvane suze ispalakala od Niša do Vranja.

Verenik me nije ostavio samu

Taj najgori dan života njen Stefan je pretvorio u najlepši. Baš tada ju je zaprosio i rekao joj da će se zajedno boriti.

– Znam da sam plakala zbog loših vesti, ali znam i da su se tog dana pomešale suze bola i straha sa suzama sreće. Bilo je veličanstv­eno osećanje znati da neko ko je mogao da ode u bilo kom trenutku želi da bude moja podrška zauvek.

Na konzilijum­u u Institutu za onkologiju dobija hemioterap­ije i dobro ih podnosi uz svog Stefana, porodicu i divne prijatelje koji su učinili da se sa teškom bolešću lakše nosi.

Drugarica je spremala ručak, šetala je sa prijatelji­com, a dve starije rođene sestre i dečko i danas daju sve od sebe.

– Drago mi je što imam

 ?? ?? Borka i sada ide na terapije i ne da se, a mi joj želimo da do kraja istraje u svojoj borbi
Borka i sada ide na terapije i ne da se, a mi joj želimo da do kraja istraje u svojoj borbi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia