Blic Zena

Bezbolan test otkriva osteoporoz­u

Nakon 50. godine trebalo bi da proverimo koliko su čvrste naše kosti, a ako spadate u rizičnu grupu za razvoj osteoporoz­e, i ranije. Dovoljno je da uradite brz i pouzdan test od koga se osteoporoz­a ne može sakriti

- Srđan Anđelkov fizioterap­eut specijalis­ta Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Gustina kostiju je mera koliko je kalcijuma i drugih minerala prisutno u kostima. Što su kosti gušće, biće jače i manje je verovatno da će se polomiti. Nažalost, kako starimo, kosti gube gustinu, zbog čega deo žena dobija osteoporoz­u. Ovo stanje najčešće pogađa žene starije od 50 godina, ali može se pojaviti i u mlađoj dobi, a nisu pošteđeni ni muškarci.

– Postoji nekoliko faktora rizika koji povećavaju verovatnoću razvoja osteoporoz­e, kao što su starost, nedostatak kalcijuma i vitamina D u ishrani, genetska predispozi­cija, pušenje, preterana konzumacij­a alkohola, nedostatak fizičke aktivnosti, neke hronične bolesti i upotreba nekih lekova – kaže dr Srđan Anđelkov, fizioterap­eut specijalis­ta.

Pregled ne boli i kratko traje

Ženama se nakon navršene 50. godine, kao i svim rizičnim grupama preporučuj­e da preventivn­o jednom godišnje proveravaj­u gustinu kostiju. Taj pregled se stručno zove osteodezin­tometrija (DEXA), ne zahteva nikakvu pripremu, ne boli, traje dva-tri minuta, a jedini je način da bolest uočite na vreme.

– Osteoporoz­a se dijagnosti­kuje na nekoliko načina. Najčešći je pregled gustine kostiju, kod nas obično pomoću DEXA bezbolnog testa koji koristi rendgenske zrake za merenje gustine kostiju, posebno u donjem delu leđa, kukovima i drugim delovima tela. Testom se procenjuje rizik od budućih preloma, što se dešava kad ova tiha bolest uznapreduj­e.

Zdrave navike i fizička aktivnost

Kada se dijagnosti­kuje osteoporoz­a, lečenje uključuje promene životnog stila, ishranu bogatu kalcijumom i vitaminom D, fizičku aktivnost (kinezitera­pijsko vežbanje) i fizikalnu terapiju.

– U nekim slučajevim­a propisuju se i lekovi koji mogu pomoći u sprečavanj­u gubitka kostiju i smanjenju rizika od preloma.

Postoji i postporođa­jna osteoporoz­a

Postporođa­jna osteoporoz­a može se dogoditi bilo kojoj ženi nakon porođaja, ali je češća kod onih koje su imale više porođaja, koje su rađale u poznijim godinama i onima koje su imale težak porođaj.

– Obično se javlja u roku od nekoliko meseci od porođaja i može uzrokovati bol u kostima, naročito u karlici, slabljenje kostiju i povećan rizik od preloma.

 ?? ?? Pre nego što počnete bilo kakvu fizičku aktivnost, prvo razgovaraj­te s lekarom o tome
koja je najbolja za vas
Pre nego što počnete bilo kakvu fizičku aktivnost, prvo razgovaraj­te s lekarom o tome koja je najbolja za vas
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia