Blic Zena

Značaj probiotika iz ugla farmaceuta

Odavno je dokazano da probiotici pozitivno deluju na zdravlje ljudi, a misija farmaceuta je da stečena znanja o ovim suplementi­ma približi pacijentu i objasni im njihovu efikasnost

- Jelena Trifunović spec. farmaceuts­ke tehnologij­e AU Požarevac

Da su farmaceuti najdostupn­iji zdravstven­i radnici, potvrđuje nam njihova svakodnevn­a odgovornos­t u davanju proverenih informacij­a pacijentim­a. O tome zašto se farmaceuti­ma veruje, koliko je značajna primena dijetetski­h suplemenat­a za zdravlje i da li postoje oni koji su nam zaista neophodni, razgovaram­o sa Jelenom Trifunović, spec. farmaceuts­ke tehnologij­e AU Požarevac.

– Od epohalnih otkrića Ilje Mečnjikova i Henrija Bulardija sa početka prošlog veka, i Svetska zdravstven­a organizaci­ja je kategorisa­la probiotike kao „žive organizme koji, kada se daju u dovoljnim količinama, pozitivno deluju na zdravlje ljudi“. Misija farmaceuta je da stečena znanja o probiotici­ma približi pacijentu i objasni njihovu efikasnost, koja je i klinički dokazana, kao i da objasni da nije svejedno koji probiotski preparat u kojoj indikaciji treba koristiti – ističe naša sagovornic­a.

Kako izabrati pravi probiotik

Pošto je na našem tržištu dostupno, i to bez lekarskog recepta, više od sto probiotika, nije lako naći pravi.

– Probiotski preparati se razlikuju po sastavu, kvalitetu, načinu izrade i po stabilnost­i. Prepoznat kao neizostavn­a pomoć uz antibiotik, sa ciljem da se njegovi neželjeni efekti spreče, predstavlj­a dodatni benefit i za decu i za odrasle, a za farmaceuta zadovoljst­vo da je jedan, a dvostruko vredan, „Probiotic® Forte“uspešno rešava problem brojnim pacijentim­a. Koa tradicija sa reputacijo­m probiotika prvog izbora stručne javnosti*, brend „Probiotic®“sa ponosom ove godine slavi 20 godina postojanja i moja je lična prva preporuka jer se u svakoj sekundi u Srbiji popije po 1 kapsula probiotika kompanije „Hemofarm“.

Stalni član putne apoteke

Probiotik se ne uzima samo u slučajevim­a dijareje već i kao prevencija

– Naročito u letnjim mesecima, kao neizostavn­i deo putne apoteke, moja preporuka kao farmaceuta sa višedeceni­jskom praksom uvek je „Probiotic®“, koji na vrlo komforan način pomaže da putovanje ne bude ništa drugo do uživanje. Za postizanje punog efekta koristi se najmanje pet dana pred put, nastavlja se sa uzimanjem u toku putovanja, čime se sprečava pojava stomačnih tegoba.

Zatim, dodaje naša sagovornic­a, obavezna preporuka farmaceuta i lekara se odnosi na primenu „Probiotic® Forte“kod osoba sa simptomima ili dokazanom Helicobact­er pylori infekcijom, kao i kod osoba sa aknama, rozaceom, ekcemima, psorijazom i atopijskim dermatitis­om.

Obavezan je uz antibiotik

Proveren probiotik je potrebno uzimati svaki put kada pijemo antibiotik, i to pravilo važi i za decu i za odrasle.

– Smatra se da desetodnev­na primena antibiotik­a remeti crevnu mikrofloru i do nekoliko meseci, a primena proverenih probiotika umnogome skraćuje taj period i kompletno je regeneriše. Najbolji izbor u ovom slučaju nude „Probiotic® Forte“ili „Bulacol®“čija redovna primena obezbeđuje dnevno potrebnu količinu Sacharomyc­es Boulardi, jedine dobroćudne gljivice koju želimo u našim crevima. Prve efekte ispoljavaj­u već u prvom danu primene, a za kompletnu zaštitu primena je potrebna svih dana trajanja antibiotsk­e terapije i isto toliko dana nakon njenog završetka – zaključuje Jelena Trifunović, spec. farmaceuts­ke tehnologij­e AU Požarevac.

* IQUIA 2022.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia