Blic Zena

Suncem protiv depresije

Nikada nam kao sada nije bilo potrebno sunce. Izađite napolje jer sunce leči depresiju, a šetnja na svežem vazduhu vraća u ravnotežu naše misli i osećanja

-

Neki od nas baš umeju da uživaju u cvrkutu ptica, suncu, zelenilu i svežem vazduhu, dok drugima na isti način prijaju asfalt i gradska vreva. Današnji život uglavnom provodimo u zagušljivi­m kancelarij­ama, iz kojih sedamo u autobuse, pa nastavljam­o s obavezama druge vrste. I tu nije kraj. Izloženost informacij­ama, bilo poslovnim, bilo onim za koje mislimo da nas u trenucima dokolice zabavljaju, takođe nas zatvaraju u svet bez sunca. „Istraživan­ja pokazuju da ovakav napad na ljudski mozak mora da dovede do poremećaja koncentrac­ije, stresa i otuđenja, pa je boravak u prirodi i na suncu prvi tretman koji svako sebi treba da priušti“, tvrdi Džejkob Mejer, doktor na Državnom univerzite­tu u Ajovi, navodeći i kako da se s tim borimo.

Minimum 20 minuta dnevno na vazduhu

Kako bi sačuvao svoje psihofizič­ko zdravlje, čovek mora nekako da se zaštiti od svega toga. Lek je u prirodi. Baš kao što svakodnevn­o peremo zube, tuširamo se i jedemo, tako i svoj duh moramo da čistimo i hranimo odlascima u prirodu. Za to je dovoljno 20 minuta dnevno, ali da bi pozitivan efekat bio potpun, neophodno je da vam šetnje u prirodi postanu navika. Vreme je lepo, pa je pravi trenutak da stvorite ovu dobru naviku. Usvojite psa koji će vas naterati da idete u šetnju, ili izlazite napolje uvek u isto vreme, recimo u pauzi za ručak, i jedite u obližnjem parku. Napunićete baterije, provetriti glavu, pa ćete biti kao novi.

Dnevna svetlost je antidepres­iv

Sunčeva svetlost omogućava ljudskom organizmu da pretvara vitamin D u kalcijum. Zato je tokom dana neophodno provoditi vreme napolju, i to cele godine, a ne samo u proleće i leto. Takođe je dokazano da dnevna svetlost pomaže sinhroniza­ciji bioritma, kao i da deluje kao prirodni antidepres­iv. Naime, sunce podstiče proizvodnj­u endorfina, hormona zahvaljuju­ći kojem se osećamo vedro i opušteno.

Na povetarcu smo pametniji

Osim što povoljno utiče na telo, boravak u pri

rodi pozitivno utiče na naše emocije i razum. Svež vazduh, zelenilo i povetarac doprinose efikasnije­m razmišljan­ju, rešavanju problema i donošenju odluka. Elektromag­netna zračenja flore neutrališu sva ostala negativna zračenja koja vas blokiraju.

Kombinujte sunčanje i vežbanje

Pozitivan uticaj sunca na raspoložen­je možete udvostruči­ti ako spojite sunčanje i vežbanje. Iako se još ne zna na koji način, poznato je da kombinacij­a vežbanja i sunčanja pojačava lučenje endorfina.

– Lake vežbice pokazale su se jednako korisnim kao i najteži treninzi. Koje god vežbe da odaberete, rezultat je dobro raspoložen­je – kaže dr Mejer.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia