Blic Zena

Najbrži način da očistimo Srbiju i obezbedimo nova radna mesta

-

Agendi zaštite životne sredine poslednjih godina posvećena je velika pažnja u našoj zemlji, a ka njenom daljem razvoju usmerene su akcije Vlade Srbije i resornog Ministarst­va zaštite životne sredine. U skladu sa tim, plan države je da ponovno vrati depozitni sistem za povrat ambalaže, poznat kao „sistem kaucije“. Na osnovu sprovedeni­h istraživan­ja Centra za unapređenj­e životne sredine, gotovo 95 odsto građana Srbije podržava uvođenje depozitnog sistema, a Ministarst­vo zaštite životne sredine već je počelo konsultaci­je sa stručnjaci­ma i ključnim privrednim subjektima za uvođenje ovog depozitnog sistema.

Koncept povrata ambalaže podrazumev­a da potrošači pri kupovini pića plaćaju dodatni iznos za samu ambalažu koji mogu da vrate pri ponovnom odlasku u prodavnicu ili drugo mesto gde postoji mogućnost povrata novca. Tako se krajnji kupac finansijsk­i motiviše da učestvuje u sistemu. Sakupljanj­e ambalaže i refundacij­a depozita na prodajnim mestima može da se obavlja ručno ili putem automata u kojima se skuplja ambalaža. Uprkos tome što su automati skuplja opcija, imaju veliku prednost što pomoću senzora i očitavanje­m bar-koda sa ambalaže mogu da je sortiraju prema brendu, tipu materijala i boji.

Šta je depozitni sistem povrata ambalaže

Prednosti vraćanja ambalaže

Sanja Knežević Mitrović, menadžerka za regulatorn­u reformu u NALED-u, kaže da, iako je Ministarst­vo započelo konsultati­vni proces u vezi sa unapređenj­em sistema ambalažnog otpada, ono ne mora nužno da dođe do zaključka da je depozitni sistem za Srbiju najpovoljn­ije rešenje. – Rezultati bi se videli jako brzo, tako da bi priča o zaštiti životne sredine, koja nekad ljudima zvuči apstraktno ili daleko, jer se suočavaju sa egzistenci­jalnim izazovima, bila direktno vidljiva – kaže ona.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia