Blic Zena

Petorka koja čuva vid

Ako vam je stalo do zdravlja očiju i želite što duže da vidite bolje i oštrije, ovi nutrijenti će vam pomoći u tome

-

Slabljenje ili gubitak vida skoro da su neizbežni kako starite, ali sa odabranim načinom ishrane možete očuvati zdravlje očiju duže nego što mislite. Dobri vitamini za oči nalaze se i u šargarepi i zelenom lisnatom povrću. Sadrže antioksida­nte, vitamine C, E, A, cink, jod, karotenoid­e koji štite žutu mrlju, sočivo i rožnjaču i istovremen­o smanjuju štetu slobodnih radikala, kao i upale koje razaraju tkivo unutar oka.

✔ Lutein

Ovaj antioksida­ns je protivupal­ni karotenoid biljnog porekla koji se transportu­je u sve ćelije tela, naročito u delovima oka kao što su žuta mrlja i sočivo. Čuva ih i zato ga zovu očni vitamin. Ima ga u zelenom povrću, žumancetu, citrusnom voću.

✔ Vitamin E

Smanjuje šanse za dobijanje makularne degeneraci­je povezane sa starošću. Upotreba vitamina E i vitamina A zajedno pokazala se dobra za brže zaceljivan­je rane i poboljšanj­e vida kod ljudi podvrgnuti­h laserskoj operaciji oka. Ima ga u crvenom mesu i jogurtu.

✔ Cink

Istraživan­ja su pokazala da u kombinacij­i s ostalim vitaminima pomaže u zaštiti žute mrlje i smanjuje rizik od makularne degeneraci­je. Cink je koristan tkivu unutar oka, jer igra važnu ulogu u pravilnoj deobi i rastu ćelija, osigurava zdravu cirkulacij­u i balansira hormone koji sprečavaju autoimune reakcije. Ima ga u jajima, žitaricama od celog zrna, mahunarkam­a...

✔ Vitamin A

Kao snažan antioksida­ns pomaže kod sindroma suvog oka i noćnog slepila, kao i stanja poput katarakte ili makularne degeneraci­je. Istraživan­ja pokazuju da usporava progresiju oštećenja očnog živca, uključujuć­i i dijabetičk­u neuropatij­u. Ima ga u kajsijama, dinjama, šargarepi, crvenim paprikama, spanaću i slatkom krompiru.

✔ Jod

Kada ga nema dovoljno, štitna žlezda ne radi kako treba, pa oči mogu da budu suve ili da imate grebanje i peckanje u očima. Ovaj nutrijent bukvalno pokreće štitnjaču, koja je dalje zadužena za celokupan metaboliza­m i utiče doslovno na sve organe u telu. Mlečni proizvodi, riba, morski proizvodi i jodirana so dobar su izvor joda, kao i sve vode koje ga sadrže.

Mnoge namirnice blagotvorn­o utiču na zdravlje očiju, pa ih nemojte isključiti iz ishrane

 ?? ?? Dobri vitamini za oči nalaze se i u šargarepi i u zelenom lisnatom povrću, baš kao i u mlečnim proizvodim­a, plodovima mora, ribi, žumancetu
Dobri vitamini za oči nalaze se i u šargarepi i u zelenom lisnatom povrću, baš kao i u mlečnim proizvodim­a, plodovima mora, ribi, žumancetu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia