Blic

Preživljav­anja

MINIMALAC

-

plate do plate - to je magija preživljav­anja - kaže ovaj majstor.

U Srbiji trećina zaposlenog stanovništ­va radi za minimalni iznos, a poražavaju­će je što, osim sindikalac­a, malo koga zabrinjava činjenica da minimalac ne može da zadovolji ni egzistenci­jalni minimum potreba stanovništ­va.

- I sam ne znam kako preživljav­am sa minimalcem. Dovijam se na razne načine da nekako preživim sa maloletnim detetom. Prinuđen sam da radim, koliko mogu, neke dodatne poslove i zaradim koji dinar preko kako bismo imali bar za osnovne potrebe, a neplaćeni računi samo se gomilaju - kaže Boban P. zaposlen u jednoj privatnoj firmi u Pirotu.

Većina porodica, koje kući donose minimalac, kupuju samo ono što je neophodno za opstanak.

- S tim novcem ne mogu samo račune da platim. Ako bih se požalio poslodavcu, eto otkaza. Mnogo je teško, kupujemo bukvalno najosnovni­je za hranu, malo nas pomognu naši sa sela, bez njih bismo bili potpuno izgubljeni. O odmoru ne razmišljam, čim uhvatim neki slobodan trenutak, tražim da radim u nadnici kako bih zaradio bilo šta. Najteže mi je zbog dece, što ne mogu da im priuštim ono što im je potrebno, da obuku nove stvari, imaju lepe torbe za školu i slično. I te maline nas malo drže u životu. Radimo leti pa uštedimo bar za drva, da ne promrznemo. Realno, šta čovek danas može da kupim za 20.000, nema potrebe o tome ni pričati - kaže 36-godišnji G. M. iz Ivanjice.

 ??  ?? U SRBIJI TREĆINA ZAPOSLENOG STANOVNIŠT­VA RADI ZA MINIMALNI IZNOS, ZA KOJI MOŽE DA KUPI SAMO
NAJNEOPHOD­NIJE ZA OPSTANAK
U SRBIJI TREĆINA ZAPOSLENOG STANOVNIŠT­VA RADI ZA MINIMALNI IZNOS, ZA KOJI MOŽE DA KUPI SAMO NAJNEOPHOD­NIJE ZA OPSTANAK

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia