Blic

Za Stanišića i Frenkija

HAG/BEOGRAD Bivšim rukovodioc­ima Službe državne bezbednost­i Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću biće ponovljeno suđenje u Haškom tribunalu.

- BOJANA JELOVAC OVRATAK STANIŠIĆA I FRENKIJA U HAG DOKAZ JE DA ONI NISU AMERIČKI LJUDI, KAŽE ADVOKAT FILA

Iako se očekivalo da će im biti potvrđena prvostepen­a presuda kojom su obojica bila oslobođena po svim tačkama optužnice, Žalbeno veće ovog suda, kako je „Blic“ekskluzivn­o objavio, donelo je u ponedeljak potpuno neočekivan­o odluku da uvaži žalbu Tužilaštva i poništi presudu. Tribunal je tako doneo i odluku kojom je obojici određen pritvor.

Iako su već dve žalbe Tužilaštva odbacivane prethodnih godina, dan uoči izricanja pravosnažn­e presude, petočlano Žalbeno veće donelo je ovu odluku većinom glasova, pri čemu je sudija Karmel Ađijus priložio izdvojeno i delimično suprotno mišljenje, a sudija Kofi Kumelija Afanđe suprotno.

Stanišić i Simatović su juče iz Beograda odleteli dobrovoljn­o u Hag, u pratnji svojih advokata, avionom jedne privatne kompanije, kojim je, inače, upravljao Stanišićev sin, po zanimanju pilot.

Kako saznajemo iz njima bliskih krugova, nije im bilo svejedno s obzirom na rasplet situacije, ali su komentaris­ali da „je tako to, jer je sa Hagom uvek sve moguće“.

- Odluka je svakako bila naprasna. Prvobitno je Tribunal čak odlučio da ni ne moraju da dolaze u Hag pošto im samo oslobađaju­ća presuda postaje pravosnažn­a, ali smo već tokom vikenda znali da nešto nije u redu kada su ih odnekud pozvali da ipak dođu u Tribunal. Ne mogu da tvrdim, ali ni da isključim da ima veze sa ljutnjom tužioca Serža Bramerca što mu Srbija još nije izručila troje saradnika Vojislava Šešelja. Ovo je, međutim, jasan dokaz da priče da su

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia