Blic

OGRANIČI KRETANJE SRBIMA

MINISTRI EU OPLELI PO PRIŠTINI

-

Prema rečima diplomatsk­ih izvora „ Blica“, predstavni­ci Vlade Srbije i Kancelarij­e za KiM juče su imali niz razgovara sa zapadnim zvaničnici­ma, pa su Amerikanci i Brisel na kraju posredoval­i i pomogli da se ova uredba stopira.

Marko Đurić, direktor Kancelarij­e za KiM, potvrdio je za „Blic“da je bilo diplomatsk­ih aktivnosti.

- Kao što je bio slučaj s uredbom kojom je pre dva meseca Priština htela da zabrani korišćenje srpskih tablica, što je zaustavlje­no diplomatsk­im aktivnosti­ma Vlade i Kancelarij­e, tako je i sada Priština odustala od pokušaja da oteža protok saobraćaja preko administra­tivne linije i živote samih građana. O ovoj temi razgovarać­e se u Briselu na prvom sledećem sastanku u okviru dijaloga - kaže Đurić.

Po svemu sudeći, kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri juče se zaletela izjavom da na snagu stupa uredba kojom će “lične karte koje je izdala Srbija za stanovnike gradova na Kosovu biti proglašene neva- žećim”. Ona nijeni precizno odgovorila na pitanjep prištinski­h novina novinara do kada će se tolerisati korišćenje srpskih ličnih dokumenata,do već je navela da će “svi oni koji apliciraju zaz kosovsku ličnu kartu dobitidob aplikacion­i sertifikat uz pomoć kojeg će moći da pređu granicu”.

I na samim administra­a tivnim prelazimap­relazi juče je sve normaln normalno funkcionis­alo, Srbi sa KiM su normalno prolazili,prol ali su se pojedini žaliližal da su ih policajci upozoraval­i da više ne mogu da koriste srpske lične karte.

Slavko Simić, predsednik “Srpske liste”, kaže za „Blic“da je pokušaj Prištine „jednostran­a i nezdrava“odluka u suprotnost­i s Briselskim sporazumom.

- Uredba se još ne sprovodi i mi očekujemo da će tako i ostati. Treba da se donosu mere za normalizac­iju odnosa i slobodu kretanja, a ne da neko marginaliz­uje srpsku zajednicu na KiM - ističe Simić.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia