Blic

Nisi podelio otkaze? Plati dva miliona!

RIGOROZNE KAZNE ZA RUKOVODIOC­E KOJI NE POŠTUJU BEOGRAD Predsednic­i opština i direktori državnih ustanova koji ne budu smanjili broj zaposlenih do 2. februara 2016. biće kažnjeni novčano i do dva miliona dinara.

- SUZANA LAKIĆ

Čelnici državnih institucij­a kojima je Vlada odlukom od 2. decembra naložila da smanje broj zaposlenih moraće strogo i da poštuju to pravilo jer će u suprotnom iz svog džepa biti prinuđeni da izdvoje oko dva miliona dinara. Toliki ceh moraće da plate 145 gradonačel­nika i predsednik­a opština, te više od 1.500 direktora škola i domova zdravlja koji ne budu smanjili broj zaposlenih do 2. februara 2016. od. Novčano mogu da budu kažnjeni i rukovodioc­i državnih agencija i institucij­a ali i čelnici sudova i lokalnih komunalnih preduzeća.

Izvor „ Blica“kaže da je nekoliko mehanizama zbog kojih bi direktori teško mogli da se usude da izvrdaju odluku o smanjenju broja zaposlenih. Budžetska inspekcija će, recimo, strogo kontrolisa­ti iznose za plate i broj zaposlenih, a svako pro- bijanje plana za dinar ili jedno radno mesto direktori će morati da plate od 500.000 dinara do dva miliona. Oni će, takođe, resornom ministarst­vu mesečno morati da dostavljaj­u broj zaposlenih kojima rukovode.

- Za direktore je čak predviđena i kazna od 120.000 do 150.000 dinara ukoliko se usude na nova zapošljava­nja. Ovoliki ceh moraće da plate i u slučaju da povećaju iznos za zarade - dodaje izvor „Blica“.

Kako saznajemo, pojedina ministarst­va već su počela da vrše pritisak na direktore u svojim resorima i da ih upozoravaj­u da je za smanjenje broja radnika ostalo još mesec i po dana.

- Svako ministarst­vo brine o zaposlenim­a u svom resoru. Svi oni znaju da su

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia