Blic

EVROPA GA ODBACILA, TAČI SPREMA POBUNU

Hašim Tači je izgubio živce. Shvatio je da konačno gubi podršku zapadnih sila, pa je najavio ulični protest ispred sedišta EU u Prištini.

- G. N. T. - L.

BEOGRAD

Samo dan nakon što je žestoko kritikovao EU jer ministri spoljnih poslova zemalja članica Kosovu nisu odobrili ukidanje viza, Tači je povukao najekstrem­niji potez.

Ovaj bivši vođa OVK i sadašnji kosovski zamenik premijera juče je pozvao građane da se narednih dana okupe na “maršu miliona” koji bi se održao kod Kancelarij­e EU u Prištini.

Međutim, stav Unije da Kosovo nije ispunilo uslove za viznu liberaliza­ciju ima ozbiljniju političku pozadinu. Zapadni diplomatsk­i izvori “Blica”, naime, očekuju da je ovo poslednji Tačijev mandat u vlasti, uz opasku da je njegovo vreme “skoro pa isteklo”.

- Tači je čovek prošlosti i osoba koja je postala deo problema, a ne deo rešenja. On je u temelju mnogih loših stvari na Ko- sovu, od korupcije, preko organizova­nog kriminala, do političkog nasilja. Mora se priznati da je Tači puno uložio u sopstvenu transforma­ciju, od ratnog komandanta do relativno umerenog političara, ali demokratsk­i lideri moraju biti svesni da imaju ograničeni rok trajanja. Nijedan od najvećih problema kosovskog društva Tači nije u stanju da reši, naprotiv, on je njihov deo i neretko pokretač - kažu sagovornic­i “Blica” iz diplomatsk­ih krugova.

Oni za ponašanje Prištine u dijalogu s Beogradom kažu da je “neprihvatl­jivo” i podsećaju na zaključak Saveta ministara EU da najveću odgovornos­t za opstrukcij­e Briselskog sporazuma snosi Priština.

- Najozbiljn­ija poruka Tačiju da se na njega više ne računa jeste jasanj stav ministara EU dad Kosovo nije spremno za ukidanje viza. On je tu poruku, izgleda, ispravnois­prav protumačio, pa otu otud njegova nervozna reakcija - kažukaž zapadni dip diplomatsk­i izv izvori “Bli

c ca”.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia