Blic

Aleksandar pobedio rak!

BEOGRAD Aleksandar Filip Vujnović tek je nedavno prvi put otišao kod frizera na šišanje, jer mu je posle godinu i po dana borbe sa rakom kosica prvi put porasla.

- GORICA AVALIĆ

“Ćelavi globus vozi autobus” zapevao je za sebe Aleksandar, čuvši deo razgovora, a onda je, doskakutav­ši, rekao: “I juče sam se šišao, vidi”, rukom ponosno pogladivši kosu odozdo nagore.

- Zvao je sebe “ćelavi globus“dok je bio bolestan - objašnjava kroz osmeh majka Slavica dok okreće glavu u stranu i široko otvara oči u pokušaju da spreči suze da poteku.

Nešto više od godinu dana Aleksandar nema rak, ali su tuga, strah i traume i dalje tu.

- Sve je počelo tako neočekivan­o. Jednog dana smo trčali sa njim po keju, a već sledećeg je ležao u bolnici. Tu noć je probdeo plačući da ga boli guza. Sledećeg dana odveli smo ga na pregled kod hirurga, koji se šokirao kada je shvatio da Aleksandar ima tumor bešike prečnika deset centimetar­a, najveći koji je ikada video - kaže mama Slavica.

Aleksandar je hitno poslat na nekoliko krugova hemioterap­ije i tumor se malo smanjio.

- Našli smo u novinama priču jedne porodice čije je dete izlečeno specijalno­m vrstom zračenja - brahiterap­ijom koju rade samo dve bolnice na svetu. Stupili smo u kontakt s njima i to nas je spaslo - kaže otac Damjan.

Zahvat je koštao 100.000 evra, a imali su samo desetak dana da ih skupe.

- Država nam je pomogla, ali država je troma i spora, a nama je vreme isticalo. Vrtić u koji deca idu i moje kolege su spontano organizova­li prikupljan­je novca. Da nije bilo svih tih ljudi... Ne smem ni da pomislim - kaže otac Damjan.

Dodatne hemioterap­ije Aleksandar je savršeno podnosio, ali sam postupak je, kažu, bio jeziv.

- Uspavali su ga na 12 dana i između testisa i anusa mu stavili sedam sondi putem kojih su direktno zračili tumor. Ležao je na bolničkom krevetu raskrečen, uspavan, tako mali... Čovek izgleda dobije neku nadljudsku snagu u takvim trenucima. Sada kad bih morala da preživim sve to, ne znam kako bih uspela - kaže Slavica. Aleksandar se, na sreću, ne seća ničega. Ostala mu je samo jedna trauma - veliki strah od igala.

 ??  ??
 ??  ?? tokom lečenja
tokom lečenja
 ??  ?? Porodica ponovo srećna i na okupu
Porodica ponovo srećna i na okupu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia