Blic

OG OD NAJVEĆIHVE­ĆIH FILMSKIH HITOVA DOSAD

BEOGRAD Sedmi nastavak kultnog serijala „Ratovi zvezda“„Buđenje sile“od danas i u našim bioskopima.

- MIONA KOVAČEVIĆ TRENUTNO SE RADI OSMA EPIZODA, ČIJA JE PREMIJERA ZAKAZANA ZA 26. MAJ 2017.

Lukov otac Anakinakin (poznat i kao Dart art Vejder) posledicac­a je čudesnog rođenjanja - natprirodn­og događaja ogađaja koji nalazimo i u hrišćanstv­u, judaizmu, aizmu, hinduizmu i budizmu.dizmu.

Specijalna pretpremij­era „Buđenja sile“održana je u ponedeljak u Bulevaru Holivud u Los Anđelesu istovremen­o u sva tri popo stojeća bioskopa koja se tu nalaze uz prisustvo preko 5.000 gostiju, sa crvenim tepihom dugačkim preko 450 metara.

Iako više nije deo tima „Ratova zvezda“, kreator te sage Džordž Lukas (71) pojavio se na premijeri (u društvu bliskog prijatelja Stivena Spilberga), vrativši se na „mesto zločina“posle više od 38 godina. Tom prilikom je izjavio da je i dalje zapanjen kako je veliki i moćan brend stvorio te 1977, kada je prikazan prvi film „Ratovi zvezda“(kod nas prevođen i kao „Zvezdani ratovi“). - Nisam ni sanjao da će sve postati ovako veliko. Samo sam hteo da napravim film za mlade sa psihološki­m podtekstom o odrastanju, od mitoloških do duhov duhovnin i h elemenata - rekao

je Lukas dodavši da je, najprostij­en rečeno, to film „o tome šta jedna generacija o ostavlja iza sebe i sa čime sledećasle­d generacija mora da se nosi“. On je video radne verzijeve „Buđenja sile“i dao je svoj „blagoslov“reditelju Džej Džej Ejbramsu (49).

A počelo je više nego skromno.s k romno. Nakon uspeha sa „Američkim grafitima“1973, LuL kas je hteo da snim snimi vestern smešten u svemi svemir kako bi osvežio žanr. Nek Nekoliko studija ga je glatko odbilo, ali je pronašao istomišlje­niisto ka u Alanu Ladu Mlađem, šefu studija „20th Century Fox“iako su osta ostali članovi upravnog odbora bili protiv te saradnje. „Foks“„Fok je pristao na Lukasov u uslov da se odrekne dodatnih 500.000 dolara za režiju a zauzvrat Nastala je pod uticajem „Heroja sa hiljadu lica“mitologmit­ologa Džozefa KembeKembe­la. Nakon susreta sa natpnatpri­rodnim čudima, vraća sse iz avanture željan dda mudrost podeli sa sunarodnic­ima zadrži ekskluzivn­a autorska prava - odluka koja će „Foks“koštati milijarde. Prvi deo, sada zvaničnog naslova „IV epizoda: Nova nada“, snimljen je za 11 miliona a zaradio je 775 miliona (najgledani­ji film svih vremena do 1982) i osvojio šest Oskara (od 10 nominacija). Već sa drugim nastavkom, „Imperija uzvraća udarac“(1980), Lukas je preuzeo potpunu kontrolu i vlasništvo nad serijalom. Više nikada nije radio u „mejnstrim“Holivudu, već je izmestio bazu u Zalivsku oblast San Franciska, gde je odrastao. Osnovao je firme za specijalne efekte, tehničke usluge, kasnije za izdavaštvo i druge delatnosti, uporedo snimajući hitove poput „Indijane Džouns“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia