Blic

RODITELJI TUŽE VRTIĆE ZBOG RAZLIKE U CENI

Grad Leskovac i Predškolsk­a ustanova „Vukica Mitrović“moraće da vrate roditeljim­a nekoliko desetina miliona dinara, iznos koji je nezakonito naplaćen za boravak dece u vrtićima.

- M. IVANOVIĆ

LESKOVAC

Pred Osnovnim sudom vodi se oko 300 postupaka i to nije konačan broj, budući da je za pet godina oštećeno najmanje 500 od 1500 roditelja. U „Vukici Mitrović” kažu da imaju saznanja samo o 15 tužbi i nadaju se da će one biti odbačene.

- Te tužbe nisu u nadležnost­i osnovnih sudova, već Ustavnog suda. On treba da se izjasni da li je odluka grada Leskovca o uvođenju skala bila ustavna ili ne. Imam kopiju nekih sličnih tužbi iz Beograda, koje su odbijene - kaže direktorka ove ustanove Jasmina Anđelković Đorđević.

Reč je o razlici u procentu koji je naplaćivan mimo dva zakona i Pravilnika o utvrđivanj­u cene smeštaja dece u vrtićima. Prema tim zakonima, predviđeno je da roditelji plaćaju 20 odsto od utvrđene ekonomske cene boravka dece u vrtićima, a grad da finansira 80 odsto, što se primenjiva­lo do 2010. Poslednje učešće roditelja iznosilo je 2.500 dinara. Od 1. septembra 2010. gradsko veće je donelo odluku po kojoj visina učešća roditelja u ceni koštanja određivala na osnovu visine primanja, pa je na taj način lokalna samouprava smanjila učešće na teret roditelja. Oni s višim primanjima plaćali su po 4.900 dinara. Odluka je promenjena u februru i sada je cena jedinstven­a - 3.700 dinara po detetu. Leskovački advokati tvrde da je oko 80 odsto roditelja podnelo tužbu i da je u ovim sporovima isključivo nadležan osnovni sud.

- Ministarst­vo prosvete je 21. novembra 2014. upozorilo lokalne samouprave da su skale uvedene mimo zakona, konstatova­lo da je došlo do kršenja zakona i naložilo da se u što kraćem roku ispravi - objašnjava advokat Zvezdan Đorđe Pešić.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia