Blic

Uhodio me je i kontrolisa­o moj život

IRINA IVIĆ O VEZI U KOJOJKOJ JE BILA PSIHIČKI ZLOSTAVLJA­NA BEOGRAD Irina Ivić, voditeljka RTS, otkrila je ono o čemu žene uglavnom ćute. Na svom blogu pisala je o vezi u kojoj je bila maltretira­na. PREPOZNAJT­E PSIHOPATU

- ANA VUŠOVIĆ MARKOVIĆ

Odlučila je da govori u okviru globalne kampanje „ Prekini tišinu“i da se na taj način bori za mlade generacije devojaka, da ih upozori, ukaže na opasnosti... - Moja priča nije priča o fizičkom nasilju - napisala je Irina. - Nisam živela zarobljena u klopci psihičkog zlostavlja­nja, ali jesam u začaranom krugu emotivne vrteške koja se stručno zove psihoza. To je stanje kroz koje su prošle sve žene, žrtve partnersko­g ili porodičnog nasilja. I stanje u kojem mnoge žive, znajući da nisu srećne, ali ne znajući šta je uzrok tome. nekako svi zajedno pokušamo da definišemo da nasilje treba prepoznati i da nije potrebno da muž u ženu zarije nož da bi se reagovalo. Postoje i druge vrste nasilja koje mogu potrajati ceo život. Dodatni problem je što fizičko nasilje uglavnom dođe posle psihološko­g. Žao mi je što naše majke, tetke, bake nisu sa nama razgovaral­e o ovome dok smo bile devojčice. Sa druge strane, kada sam o ovome počela priču i sa mojom majkom, rekla mi je da je 90 odsto muškaraca takvo i da nema žene koja nije prošla kroz psihičko nasilje u vezi - kaže za „Blic“Irina. A bilo je strašno. - Zahtevao je da se ponašam na određeni način da bi on bio zadovoljan... Nisam popuštala pred njegovim pokušajima da kontroliše moj život, moje kretanje, oblačenje, izbor prijatelja... Nekada je zvao po nekoliko puta na dan... Uhodio me. Nije prihvatao odgovor da je kraj.

A početak veze je bio idiličan.

- Da, bilo je u toj vezi dosta lepih stvari i to je otežalo moj izlazak iz nje. Ono što je bilo loše je prevagnulo. Priča na koju sam se osvrnula kroz svoj tekst desila se davno. Sada se ne osećam kao žrtva, naprotiv odlično sam. Ja sam jedna srećna žena. Imam divnog dečka i divnu vezu. Želim da poručim ženama koje se pronađu u ovom tekstu, da je moguće izaći iz takve veze ili braka, i da opet mogu pronaći radost života i ljubavi sa partnerom.

Nažalost, uvek neko drugi bolje vidi šta se dešava u vezi od onih koji su glavni akteri. Ohrabruje me što ima puno žena iz inostranst­va koje mi pišu. Ovo se dešava svuda u svetu, ali u Srbiji je dodatni problem što smo oguglali na sve kampanje. Srbija je kriva jer nema mehanizam za zaštitu žena. Imala sam više podrške u komentarim­a na tekst od muškaraca nego od žena jer muškarci koji imaju sestre, ćerke i koji su normalni ljudi saosećaju sa ženama koje su povređene jer umeju, imaju to u sebi - kaže Irina.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia