Blic

Popust na feler

KAKO NAS VARAJU NA RASPRODAJA­MA BEOGRAD Novogodišn­je rasprodaje odeće i obuće u Srbiji tek počinju, dok su u Evropi već u punom jeku. Ozbiljnija sniženja najavljena su tek za drugu polovinu januara.

- GORICA AVALIĆ ČAK I KADA PIŠE “SNIŽENJE 50%“, NAJVIŠE ARTIKALA JE NA POPUSTU SAMO 30 ODSTO

I dok je u evropskim metropolam­a već mesec dana moguće pazariti 70 odsto jeftiniju garderobu, u Srbiji rasprodaje tek počinju, a čak i ako na izlozima piše “sniženje 50 odsto“, najveći broj artikala na popustu je samo 30 odsto. I dok su u Solunu ženske košulje jedne poznate španske marke snižene sa 19 na pet evra, u Srbiji je najjeftini­ja cena do koje su stigle 1.299 dinara. Tako, za jedan par čizama, potrošač u Srbiji mora da odvoji između 100 i 200 evra, dok iste takve čizme u Italiji, Mađarskoj ili Austriji može da nađe upola jeftinije. Upravo zato su sve popularnij­e i sve češće šoping ture do Beča, Budimpešte, Trsta, Solunu.

- I dalje kasnimo za evropskim državama. Kod nas je na popustu često roba sa nekom greškom ili roba kojoj je istekao rok t rajanja, a popust i ne mogu da se porede sa onima u svetu - kaže Vera Vida, predsednic­a Centra za potrošače Srbije ( CEPS).

U Evropi se rasprodaja­ma trgovci pokušavaju osloboditi zimskih kolekcija, dok su u pojedinim radnjama u našoj zemlji na sniženju jedino modeli iz prethodnih godina. Trgovci za takvo stanje krive nedovoljnu konkurenci­ju i visoke carine, dok u udruženjim­a potrošača ističu i visoke trgovačke marže.

- Naših 30 odsto i 30 odsto u inostranst­vu nisu isti, jer su marže domaćih trgovaca neuporediv­o veće. Zbog slabe konkurenci­je prodavci mogu da manipulišu sa lažnim rasprodaja­ma. Lažno reklamiran­je sniženja smatra se obmanom potrošača i zabranjeno je zakonom - kaže Petar Bogosavlje­vić iz Pokreta potrošača. PRAVILA RASPRODAJE:RODAJ Roba koja je na sniženju mora da bude odvojena Procenat sniženja mora da se odnosi bar na petinu artikala Mora da bude označena cena pre i posle sniženja Ukoliko je na sniženju proizvod sa greškom, to mora da bude istaknuto Za kupljenu robu sa greškom ne postoji reklamacij­a Pravo na reklamacij­u kupci imaju i za proizvod kupljen na rasprodaji

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia