Blic

„BLIC“TEST: VOZILI SMO „LEKSUS RX 450H“ Hibrid u pravoj formi

BEOGRAD

- PRVI PUT RX MOŽE DA SE PORUČI I SA SISTEMOM PODESIVOG OGIBLJENJA (U VERZIJI „F-SPORT“)

Ekipa „Blica“je u Lisabonu imala priliku da testira novu, četvrtu generaciju „leksusa RX“, koji je dobio moderan izgled po uzoru na manji NX. Odlu č i l i smo se da vozimo hibridni „RX 450h“, za koji u „Leksusu“pretpostav­ljaju da će se odlučiti više od polovine kupaca u Evropi.

Novi RX je upadljiv automobil, a vretenasta maska hladnjaka, uokvirena hromom, dodatno naglašava agresivan izgled kojem su protivteža mirnije bočne crte i providan C-stub koji stvara utisak plivajućeg krova. Zakrivljen­i oblici dominiraju i enterijero­m, koji je, međutim, manje progresiva­n u odnosu na dizajn karoserije. Prednja sedišta su postavljen­a 19 mm niže kako bi vozač i suvozač uživali u većem prostora za glave, a korigovana je i pozicija upravljača, koji je sada bliže vozaču. Na taj način se dobija sportski osećaj u vožnji bez ugrožavanj­a vrhunskog komfora. Serijska oprema su „head-up“displej i centralni ekran dijagonale 12,3 inča kojim može da se upravlja preko tačpeda. Zadnja klupa je prostrana, a prtljažnik je zapremine 553-1.626 litara.

„Leksus RX 450h“se oslanja na proverenu kombinacij­u - 3,5- litarski V6 benzinac (262 KS) i dva elektromot­ora ( napred 167 KS, pozadi 68 KS), zajedno sa CVT menjačem. Ukupna snaga sistema je povećana na 313 KS (prethodnik 299 KS), pri čemu automobil i dalje može da pređe do tri km (pri brzini do 50 km/h) bez pomoći V6 motora. Takođe, deo sistema je i unapređeni AWD pogon, koji optimalno na točkove raspoređuj­e snagu i obrtni momenata. Motor: V6, benzin + 2 E-motora Zapremina: 3.456 kubika Snaga: 313 KS Menjač: CVT Pogon: na svim točkovima Dimenzije: 4.890x1.895x1.685 mm Međuosovin­sko rastojanje: 2.790 mm Prtljažnik: 539-1.612 litara Rezervoar: 65 litara Ubrzanje: 7,7 sek. Maksimalna brzina: 200 km/h Prosečna potrošnja: 5,2 litra

 ??  ?? U „Leksusu“opet spoj kvalitetni­h materijala i besprekorn­e obrade
U „Leksusu“opet spoj kvalitetni­h materijala i besprekorn­e obrade

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia