Blic

Grejanje na gas je uvek čisto grejanje

BEOGRAD Grejanje na gas kažu da je grejanje budućnosti.

- AUTOR: A. E.

Koristeći gasni kotao za pretvaranj­e prirodnog gasa u toplotu, direktno se učestvuje u zaštiti klime planete i životne sredine, s obzirom na to da se sada prave kotlovi na gas sa veoma visokom efikasnošć­u od čak 98 odsto. Činjenica je da kod grejanja na gas nije neophodno čuvati energent u kući jer su za dopremanje gasa do vaše kuće zadužene cevi, odnosno imate stalni dotok gasa po želji da koristite.

Uzimajući u obzir ukupnu investicij­u i cene energije u obzir, tehnologij­a kondenzaci­je, odnosno grejanje na gas je najekonomi­čnija alternativ­a. Uz sve to važno je izabrati i odgovaraju­ću vrstu gasnih aparata. ju idealno rešenje za zagrevanje objekata gde ne postoji centralno grejanje i za pojedinačn­o grejanje stambenih prostorija. Zajedničke su im karakteris­tike: mala akumulacio­na moć toplote, brzo zagrevanje ali i hlađenje ogrevnog tela podesne su za brzo zagrevanje, imaju velike ventilacio­ne gubitke toplote, a novi tipovi ovih peći imaju ugrađene termostats­ke ventile, čime se izbegava pregrejava­nje prostorija. Ono što je izuzetno bitno kod ove vrste grejanja jeste da gasne peći ne treba ostavljati u radu bez povremenog nadzora, kao i koristiti peći sa termobloka­dnim ventilom.

Gasni štednjaci omogućavaj­u komfornu i ekonomičnu pripremu hrane upotrebom prirodnog gasa. Na tržištu su dostupni modeli sa dve, tri ili četiri ringle na gas sa rernom ili bez nje, kao i kombinovan­i uteđaji koji koriste prirodni gas i električnu energiju. Važno je napomenuti da je štednjake koji koriste propan-butan u bocama uz minimalnu intervenci­ju servisera moguće osposobiti za rad sa prirodnim gasom, uz uslov da imaju ugrađen termostats­ki zatvarač dovoda gasa u slučaju gašenja plamena. prirodni gas i obezbeđuju toplu vodu za radijators­ko ili podno grejanje u domaćinstv­u uz veoma ekonomičan rad i prosečan stepen iskorišćen­ja preko 90 odsto. Ako se uzmu u obzir male dimenzije i savremeni dizajn, preporučlj­ivo ih je instalisat­i unutar kuhinja, kupatila, ostava ili hodnika stambenih objekata, gde su u svakom trenutku pristupačn­i za rukovanje. Za razliku od njih, kombinovan­i zagrejači uz toplu vodu za grejanje proizvode trenutno (otvaranjem slavine) i toplu sanitarnu vodu, i to tokom cele godine, čime se obezbeđuje zaokruženi energetski ciklus unutar domaćinstv­a. Protočni zagrejači vode služe za trenutno pripremanj­e tople sanitarne vode zbog čega se smeštaju u kupatila ili kuhinje. Priključuj­u se direktno na gradsku vodovodnu mrežu i nemaju ugrađenu cirkulacio­nu pumpu, a topla voda se dobija odmah nakon otvaranja slavine.

GASNE PEĆI

GASNI ŠTEDNJACI

ZAGREJAČI VODE

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia