Blic

UČESTVOVAL­A U MUČENJU TOKOM RATA, SAD PIŠE O HRVATSKIM ŽRTVAMA

BEOGRAD

- AUTORKA JE VERNO PREDSTAVIL­A UŽASE LOGORA, ALI JE ZAMENILA ULOGE

„ Savo je stajao ispred mene raskrečeni­h nogu. ‘Evo meni moga ustaše!’, pokazivao je ostalima prstom na mene. ‘De si Ante, jebem te u ime usrano!’, raspalio me šakom po glavi prvi koji je dotrčao. Zateturao sam i pao na koljena. Nečija noga se podigla da me udari u lice, no nije dobro odmjerio, pa mi je zahvatio petom uho. Izvalio sam se na leđa i spustio ruke da zaštitim prepone i stomak. Savo je stao ispred mene. ‘Šta je, maca popapala jezik? Ajde da vidimo, de je ta jezičina? Sad ćemo da je štucujemo malo!“, navodi u knjizi Belobrajdi­ćeva strahote koje je proživeo od Srba jedan od njenih junaka, a za šta je u više navrata istakla da je fikcija.

Nažalost, identično okrutna mučenja, i to lično od nje, preživeli su zarobljeni­ci u splitskom zatvoru „Lora“, gde je upravitelj bio njen tadašnji suprug Tomislav Duić, koji je kasnije i osuđen za ta zlodela.

„ Strujom su najviše mučili zatvorenik­e Anđelko i njegov drug s kojim je stalno bio, a naročito je to volio činiti zapovjedni­k Tomislav Duić. U toj vrsti mučenja posebno je uživala njegova žena, koja je dolazila u uniformi hrva t s ke vojne policije. Jednom prilikom me j e izve l a u krug, bacila mrvu kruha i tražila da licem rujem po betonu i tražim to zrno. To je trajalo oko sat i pol, dok tu mrvu nisam našao, a ona me neprekidno udarala palicom po rebrima i drugim dijelovima tijela. Pored toga, običavala je zatvorenic­ima nuditi seks, nakon čega bi nas natjerala da raširimo noge, pa snažno udarala po spolnim organima“, deo je svedočenja jednog od zatvorenik­a koji su se upoznali sa rukom, ali i cokulama Duićeve. Reč je o svedoku 259/94-6 čiji je iskaz i deo prijave koju je protiv Tanje Duić podneo Dalmatinsk­i komitet za ljudska prava pre šest godina.

Autorka je verno predstavil­a sve užase logora, ali je zamenila uloge. Ono što je ona radila Srbima, iskoristil­a je kao meterijal za knjigu, ali sa zamenjenim ulogama. Danas živi u Vukovaru i bavi se humanitarn­im radom. Pokušali smo s njom da stupimo u kontakt, ali sve što smo dobi dobilil i bilo je:

- Drugi put komentar.

I prekinula vezu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia