UČESTVOVALA U MUČENJU TOKOM RATA, SAD PIŠE O HRVATSKIM ŽRTVAMA

BEOGRAD

Blic - - Drustvo - AUTORKA JE VERNO PREDSTAVILA UŽASE LOGORA, ALI JE ZAMENILA ULOGE

„ Savo je stajao ispred mene raskrečenih nogu. ‘Evo meni moga ustaše!’, pokazivao je ostalima prstom na mene. ‘De si Ante, jebem te u ime usrano!’, raspalio me šakom po glavi prvi koji je dotrčao. Zateturao sam i pao na koljena. Nečija noga se podigla da me udari u lice, no nije dobro odmjerio, pa mi je zahvatio petom uho. Izvalio sam se na leđa i spustio ruke da zaštitim prepone i stomak. Savo je stao ispred mene. ‘Šta je, maca popapala jezik? Ajde da vidimo, de je ta jezičina? Sad ćemo da je štucujemo malo!“, navodi u knjizi Belobrajdićeva strahote koje je proživeo od Srba jedan od njenih junaka, a za šta je u više navrata istakla da je fikcija.

Nažalost, identično okrutna mučenja, i to lično od nje, preživeli su zarobljenici u splitskom zatvoru „Lora“, gde je upravitelj bio njen tadašnji suprug Tomislav Duić, koji je kasnije i osuđen za ta zlodela.

„ Strujom su najviše mučili zatvorenike Anđelko i njegov drug s kojim je stalno bio, a naročito je to volio činiti zapovjednik Tomislav Duić. U toj vrsti mučenja posebno je uživala njegova žena, koja je dolazila u uniformi hrva t s ke vojne policije. Jednom prilikom me j e izve l a u krug, bacila mrvu kruha i tražila da licem rujem po betonu i tražim to zrno. To je trajalo oko sat i pol, dok tu mrvu nisam našao, a ona me neprekidno udarala palicom po rebrima i drugim dijelovima tijela. Pored toga, običavala je zatvorenicima nuditi seks, nakon čega bi nas natjerala da raširimo noge, pa snažno udarala po spolnim organima“, deo je svedočenja jednog od zatvorenika koji su se upoznali sa rukom, ali i cokulama Duićeve. Reč je o svedoku 259/94-6 čiji je iskaz i deo prijave koju je protiv Tanje Duić podneo Dalmatinski komitet za ljudska prava pre šest godina.

Autorka je verno predstavila sve užase logora, ali je zamenila uloge. Ono što je ona radila Srbima, iskoristila je kao meterijal za knjigu, ali sa zamenjenim ulogama. Danas živi u Vukovaru i bavi se humanitarnim radom. Pokušali smo s njom da stupimo u kontakt, ali sve što smo dobi dobilil i bilo je:

- Drugi put komentar.

I prekinula vezu.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.