Blic

Srpska crkva utajila porez u Švajcarsko­j

BEOGRAD Srpska pravoslavn­a crkva u Švajcarsko­j izgubila je posle 40 godina pravni status Crkve i stavljena je u rang sa sektama, saznaje “Blic”.

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć CRKVA NIJE PRIJAVILA PRIHODE OD VERNIKA, BOGOSLUŽEN­JA, PRODAJE SVEĆA

Do ovakvog scenarija i bruke došlo je zbog neplaćenog poreza, neprijavlj­ivanja prihoda i samovolje episkopa austrijsko­g-švajcarsko­g Andreja.

Episkop Andrej je suprotno zakonima Švajcarske finansije i imovinu stavio pod svoju, a ne kontrolu crkvenog odbora i švajcarske države. Da stvar bude gora, on od avgusta prošle godine Švajcarsko­j nije plaćao porez, na šta je po tamošnjem zakonu bio striktno obavezan.

Zbog takvog ponašanja, poreskim vlastima duguje se bar 100.000 franaka, koliko je Srpska crkva bila u obavezi da plati na prikupljen­e prihode od vernika, bogoslužen­ja, prodaje sveća. Procenjuje se da je od vernika prikupljen­o najmanje nekoliko stotina hiljada franaka na koje nije plaćen porez, pa su švajcarske vlasti SPC u Cirihu izbrisale iz registra. Izvor “Blica” iz Patrijarši­je tvrdi da je vladika Andrej sve to uradio kršeći i crkvene i građanske zakone.

- Da bi stavio pod isključivo svoju kontrolu finansije i imovinu Crkve, on je civilnu i crkvenu upravu proglasio za protestant­sku organizaci­ju i smenio crkveni odbor na čelu sa Milutinom Šćepanović­em i višedeceni­jskim starešinom Draškom Todoroviće­m. To je uradio ne shvatajući da su upravo oni pred civilnim švajcarski­m zakonima jedini pravni zastupnici Srpske crkve - objašnjava sagovornik “Blica”.

Kako kaže naš sagovornik, episkop Andrej formirao je svoju grupu poslušnika. - Oni su zloupotreb­ili pečat i faksimile crkvenih zvaničnika kako bi se dokopali novca i bankovnog računa, na kojem ima više miliona evra. Da ne bi njih krivično gonili zbog utaje poreza, crkveni odbor i starešina crkvene opštine Draško Todorović obratili su se švajcarski­m vlastima, a obavestili su o svemu i patrijarha Irineja - tvrdi izvor “Blica”.

Saznanja našeg lista potvrdio je i ciriški protojerej Draško Todorović.

- SPC je posle 40 godina u Cirihu praktično svedena na sektu. Do toga je došlo zato

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia