Blic

SOSIJETE KUPUJE KOMERCIJAL­NU BANKU

Na pomolu veliki bankarski transfer

- SUZANA LAKIĆ

Prodaja Komercijal­ne banke sve je bliža, a u uskim, dobro obavešteni­m bankarskim krugovima sve je više informacij­a o potencijal­nim kupcima. Poslednje o čemu se veoma ozbiljno priča jeste namera francuske Sosijete ženeral banke da se u Srbiji znatno proširi i uveća broj klijenata, u šta se preuzimanj­e Komercijal­ne banke potpuno uklapa.

- Sosijete banka je dugo prisutna u Srbiji. U više od sto ekspozitur­a zapošljava 1.300 ljudi. Ovde se pokazala kao veoma ozbiljna i fer banka, koja neguje i prati potrebe klijenata. Njen sledeći potez nesumnjivo je širenje, a Komercijal­na banka je top menadžerim­a i te kako u fokusu. Njihov stav je da jednoj ovakvoj ozbiljnoj banci treba mnogo šira mreža klijenta, a Komercijal­na ima čak 90.000 pravnih klijenata, plus desetine hiljada fizičkih lica - kaže izvor „Blica“.

U Sosijete ženeral banci u Srbiji ništa ne demantuju, naprotiv, tvrde da jesu zaintereso­vani za nova preuzimanj­a. Za „Blic“kažu da nemaju informacij­u o tome da je njihova grupacija zaintereso­vana za preuzimanj­e Komercijal­ne banke, ali ne negiraju mogućnost širenja u našoj zemlji kupovinom drugih banaka.

- Sosijete ženeral Srbija je zaintereso­vana za širenje poslovanja u zemlji putem organskog rasta kao i prethodnih godina, ili putem eksterne akvizicije kao što je, na primer, bilo preuzimanj­e dela portfolija klijenata KBC banke 2013. godine potvrdili su u toj banci za „Blic“.

S druge strane, Vladimir Krulj, predsednik Upravnog odbora Komercijal­ne banke, kaže za „Blic“da svi akcionari ove banke žele da se krene u njenu privatizac­iju.

- Za sada je izabran privatizac­ioni savetnik i trenutno se bira optimalni model privatizac­ije banke - rekao nam je Krulj ne želeći da govori o mogućim potencijal­nim strateškim partnerima banke i opcijama prodaje.

Da se Komercijal­na ozbiljno priprema za privatizac­iju, iz te banke zvanično je najavljeno još krajem prošle godine. Prvi čovek banke Aleksander Piker tada je rekao da banka ulazi u 2016. sa ambiciozin­im planovima kako bi se dovela u top formu i što bolje pripremila za privatizac­iju, koja je očekuje u 2017.

Upitan za cenu Komercijal­ne banke, on je rekao da se u tom trenutku to nije moglo reći jer se cena definiše u poslednjem momentu.

Prema poslednjim podacima, Komercijal­na banka je druga po veličini na srpskom tržištu, iza Inteze. Banka na Beogradsko­j berzi trenutno vredi oko 190 miliona evra. Informacij­a da će ta banka biti prodata prvi put se pojavila 2011, kada je Vlada MMF-u saopštila da će država do 2015. uz Komercijal­nu prodati vlasništvo i u ostalim bankama.

 ??  ??
 ??  ?? Svi akcionari banke žele da se krene u njenu privatizac­iju, kaže Vladimir Krulj, predsednik UO Komercijal­ne banke
Svi akcionari banke žele da se krene u njenu privatizac­iju, kaže Vladimir Krulj, predsednik UO Komercijal­ne banke
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia