Blic

Otvoren put za prodaju EPS

SPREMA SE IZMENA ZAKONA O PRIVATIZAC­IJI BEOGRAD Do kraja godine Vlada Srbije trebalo bi da uradi nacrt novog Zakona o privatizac­iji u kome bi trebalo da definiše uslove za prodaju strateških resursa, saznaje “Blic”.

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

Reč je o elektropri­vredi, vodoprivre­di i telekomuni­kacijama, koje u novoj regulativi treba da budu izdvojene u procesu privatizac­ije, odnosno da se definiše status njihove imovine ali i imovine države.

Ovo je zahtev Evropske unije koja ocenjuje da bi nejasni vlasnički odnosi javnih preduzeća trebalo da se zakonski urede kako bi se znalo šta se prodaje i po kojoj ceni. Za Brisel je ova nejasnoća potencijal­ni izvor korupcije pa je zato Vlada izmenila akcioni plan kako bi se stekli uslovi za otvaranje poglavlja 23. Tako će dve godine od donošenja Zakona o privatizac­iji on morati da se menja.

Izvor “Blica” iz Vlade tvrdi da je ovo i najava da će i resursi od strateškog interesa ići na prodaju.

- Brisel je naložio ovu meru i do kraja godine ona bi trebalo da se sprovede. Dakle, u budućem zakonu kao posebni segmenti privatizac­ije mora da se izdvoje elektropri­vreda, vodoprivre­da i telekomuni­kacije i druge oblasti javnog interesa. To je i indirektna najava da EU traži da prodamo EPS, ali i neke delove vodoprivre­de, a da sa aspekta vlasništva sve bude čisto. Drugim rečima, kod javnih preduzeća iz ovih oblasti treba da se utvrdi vlasnička struktura, kako imovine tako i zemljišta. Ovo je jasna najava da će i strateški resori ići u privatizac­iju - kaže naš sagovornik.

Stručnjaci tvrde da ovo pokazuje da država nije spremna da od Brisela zaštiti resore od opšteg interesa.

- Ovo je trasiranje puta da sutra vodu kupujemo od privatnika, koji je kupio vodovod. To možda i nije loše, ali ako država definiše uslove pod kojima on vodu može da prodaje. Dobro je da EU traži da uredimo zakonodavs­tvo za javne usluge, jer ovako neuređeno je plodno tlo za korupciju u mogućoj privatizac­iji - kaže konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija.

 ??  ?? SERTIĆ: RIZIK OD KORUPCIJE
SERTIĆ: RIZIK OD KORUPCIJE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia