Blic

TRI

PUTA SAM ABORTIRALA Svetski poznata umetnica performans­a otkrila da nikada nije želela da ima decu jer smatra da bi to bilo pogubno za njen rad.

-

BEOGRAD

- Tri puta sam abortirala jer sam bila ubeđena da će to biti pogubno za moj rad. Jedna osoba može imati ograničenu količinu energije u telu, a ja ne želim da je delim s drugima. To je moje viđenje života. To je razlog zašto žene iz sveta umetnosti nisu uspešne kao muškarci. Ima mnogo talentovan­ih žena. Zašto su muškarci na važnim pozicijama? Jednostavn­o: ljubav, porodica, deca, sve ono što žena ne želi da žrtvuje - izjavila je Marina Abramović u intervjuu za nemački “Špigl”.

Ona je dodala da je to odlučila još u mladosti.

- Naročito zato što sam imala tako užasno detinjstvo. Nisam želela da budem majka. Nikako. Moji studenti su moja deca - dodala je poznata umetnica.

Marina će u novembru ove godine napuniti 70 godina i kaže da je to i te kako razlog za slavlje.

- Prirediću veliku žurku sa 300 zvanica u Gugenhajm muzeju. Možda ću igrati oko šipke, da vidimo da li mogu da se spustim niz šipku sa vrha muzeja. Još vežbam. Želela bih dugo da živim, da napunim 100 - istakla je Abramoviće­va i dodala da je njena baka živela 103, a ROĐENDANSK­U ŽURKU PRAVI U GUGENHAJM MUZEJU prabaka 116 godina. Prošle godine je, kaže, prvi put bila u neverovatn­om strahu da nema dovoljno vremena da uradi sve što želi.

- Pošto sam radila kao luda, krvni pritisak mi je bio toliko visok da sam mislila da ću dobiti moždani udar. Onda sam otišla u Indiju. Provela sam mesec dana u zatvoru koji zovu sanatoriju­m. Ne možete da odete, daju vam vrlo malo hrane i stalno ste gladni. Bila sam tamo i tokom božićnih praznika, tamo nisu slavili Božić. Samo smo radili vežbe disanja. Bilo je odlično. Već sam zakazala novi boravak u isto vreme.

 ??  ?? NI SRPKINJA NI CRNOGORKA
NI SRPKINJA NI CRNOGORKA
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia