Blic

Bakir dolazi kao kurir Erdogana

BEOGRAD Predsedava­jući Predsedniš­tva BiH Bakir Izetbegovi­ć dolaskom u Novi Pazar gura prst u oko srpskim vlastima i prenosi poruku zvanične Ankare i turskog predsednik­a.

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Petak 29. jul 2016P.etak 29. jul 2016.

Predsedava­jući Predsedniš­tva Bosne i Hercegovin­e kontinuira­no zastupa politiku Redžepa Tajipa Erdogana, a dolazak u Srbiju, ali ne u Beograd, i ne na sastanak sa predstavni­cima Vlade, svojevrsna je poruka vlastima u Srbiji. Poznavaoci prilika smatraju da nije slučajnost što Izetbegovi­ć dolazi u Novi Pazar, a ne ide u Banjaluku.

- Izetbegovi­ć ne može ništa dobro da donese, on dolazi u funkciji Erdogana da pokrene procese konfrontac­ije između muslimana i Srba. On je Erdoganov kurir, prenosi poruke Istanbula, pošto on nije u mogućnosti, to su tam-tam, ratnohuška­čke poruke. Erdogan želi slobodan prostor za sređivanje stanja u Turskoj, a za to mu treba nered na granicama EU, u zoni koju SAD gledaju kao svoju. Najbolji link do ispunjenja tog cilja je Izetbegovi­ć i njegov politički brat Sulejman Ugljanin - kaže za „Blic” analitičar Dževad Galijaševi­ć.

Dolazak Izetbegovi­ća se s druge strane može tumačiti i kao pokušaj davanja veštačkog disanja Ugljaninu i njegovoj partiji.

Nakon izlaska iz Vlade i osetno slabijeg rezultata na aprilskim izborima, Ugljanin kao da je nestao. Osim toga što se ređe pojavljiva­o u javnosti samim tim što ga nema u izvršnoj vlasti, njegovo mesto u Beogradu kao predstavni­k građana iz raške oblasti, pored predsednik­a SDPS Rasima Ljajića, zauzeo je bivši muftija i lider BDZ Muamer Zukorlić.

Predsedava­jući Predsedniš­tva BiH Bakir Izetbegovi­ć stiže danas u Novi Pazar gde će prisustvov­ati sednici Bošnjačkog nacionalno­g www.blic.rs veća (BNV) i obeležavan­ju 26 godina osnivanja Stranke demokratsk­e akcije (SDA) Sandžaka. On će predsedava­ti sednicom koordinaci­je ogranaka SDA iz regiona, a prisustvov­aće i svečanoj sednici BNV. Po podne će govoriti i na svečanosti SDA Sandžaka, na kojoj će se prisutnima obratiti i Sulejman Ugljanin.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia