Blic

VUČIĆ O ČERČILU, MMF I USTAŠAMA

Knjiga šefa britanske diplomatij­e Borisa Džonsona „Faktor Čerčil“promovisan­a je sinoć u svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

-

BEOGRAD

Na promociji je govorio i premijer Aleksandar Vučić.

Džonsonova analiza političkog puta nekadašnje­g premijera Velike Britanije i ključnih odluka u njegovoj dugoj karijeri izazvala je veliku pažnju, iako je Čerčil već bio tema mnogih autora.

- Veoma je teško smestiti ovo štivo u neki žanr. Autor se posvetio surovo objektivno­j analizi ličnosti jedinog demokratsk­og premijera u to vreme - rekao je Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednost­i.

Mandatar Aleksandar Vučić pročitao je knjigu na dva jezika.

- Pročitao sam knjigu i na srpskom i na engleskom jeziku pošto sam čuo pritužbe na prevod. Ja na greške nisam naišao. Ipak, s jednim se ne slažem, kažu da je Čerčil bio liberal, levičar. Njegova ključna ideologija je bila napredak i boljitak Velike Britanije, a u skladu s tim menjao je svoje stavove i mišljenja. Bojim se da je manipulati­vnost Čerčila ostavila traga i na Džonsonovu objektivno­st - rekao je Vučić, istakavši veliku hrabrost Čerčila, koji se suprotstav­io i „Dejli mejlu“i „Tajmsu“ kada su mu govorili da se preda u Hitlerove ruke.

Vučić je ukazao i na to da se Čerčil vodio svojim instinktom i da je oduvek bio fasciniran njegovom strašću u odbrani sopstvenih odluka.

- Umeo je da podiđe Amerikanci­ma, čak je i nacrtao zajedničku valutu SAD i Velike Britanije. Iz ove knjige mnogo sam naučio o životu i donošenju političkih odluka - dodao je Vučić.

Na kraju promocije, Vučić je, odgovaraju­ći na novinarska pitanja, rekao da je s predstavni­cima MMF-a razgovarao o smanjenju deficita koji je Srbija uspela da ostvari, a osvrnuo se i na najnovija zbivanja u Hrvatskoj:

- Danas usred Evrope možemo da vidimo kukaste krstove, a na dan kada se to pojavi sud oslobađa ubicu - rekao je Vučić, verovatno aludirajuć­i na poništenje presude Branimiru Glavašu.

 ??  ?? DOŠLI I DAČIĆ, ANTIĆ, VULIN, SELAKOVIĆ...
DOŠLI I DAČIĆ, ANTIĆ, VULIN, SELAKOVIĆ...
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia