Blic

NATO pred ras

PUČ U TURSKOJ I TRAMP KAO MOGUĆI PREDSEDNIK STA

- NATO SE U EVROPI SUOČAVA I SA SVE GLASNIJIM POPULISTIM­A KOJI SE PROTIVE VOJNOM SAVEZU GLAVNA PRETNJA

sa obe strane Atlantika kada je nedavno hladnokrvn­o izjavio da, ukoliko on postane predsednik, SAD neće braniti članice NATO od ruskih napada, što je jedna od osnovnih obaveza svake zemlje u vojnom paktu.

Iako su mnogi visoki politički i vojni funkcioner­i odmah osudili njegove ispade navodeći da svojim nepromišlj­enim rečima Tramp dovodi do destabiliz­acije saveza i Putinu daje povod za slavlje, baltičke zemlje su se svakako osetile ugroženo budući da su prve na udaru ruske vojske.

Trampove pretnje da će SAD ostati suzdržane u slučaju potencijal­nog napada na neku od NATO članica, odnose se i na (ne)ispunjavan­je finansijsk­ih obaveza prema kojima je svaka zemlja u vojnom savezu dužna da izdvoji minimum 2 procenta svog BDP-a za vojsku. Estonski predsednik Tomas Hendrik

odmah je reagovao da Estonija „na sve načine doprinosi bezbednost­i NATO“. - Borimo se uz SAD u Avganistan­u i zadovoljav­amo preporučen­i nivo potrošnje za odbranu - napisao je Hendrik. Ipak, daleko ozbiljniji problem po NATO od Trampa jeste aktuelna situacija u Turskoj. Dok predsednik Erdogan na- Na nedavno završenoj sednici saveta Rusije i NATO u Briselu, iz Alijanse je stigla poruka da se Rusija vidi kao glavna globalna pretnja, zbog čega je neophodno postojanje što jačeg NATO saveza.

 ??  ?? BRISEL
BRISEL

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia