Blic

DOKTORI UPOZORAVAJ­U NA OPREZ

BEOGRAD

- NA 1.000 PUŠAČA KOJI UDIŠU RADON, NJIH 62 ĆE DOBITI KARCIONOM PLUĆA

Svetska zdravstven­a organizaci­ja apeluje da je radon, posle pušenja, drugi uzročnik raka pluća, a novija istraživan­ja pokazuju da ovaj radioaktiv­ni gas može da ugrozi zdravlje ljudi i na mnogo drugih načina. Već i blago povišenje radona u stanovima i kućama, nakon višegodišn­je izloženost­i, može dovesti i do karcinoma ostalih organa, ali i do pada imuniteta, alergija i niza drugih patoloških promena, poput nesanice, strahova, noćnih mora i drugih psihičkih tegoba.

- Boraveći u prostorija­ma sa visokom koncentrac­ijom radona, mi zapravo udišemo opasan vazduh. Vremenom, mesecima ili godinama, normalne ćelije na plućima dobijaju grešku i mutacijom postaju maligne. Stalnom izloženošć­u radonu organizam takve pojave ne može da savlada i tako nastaje rak pluća. I ne samo pluća, jer se radon koji je prisutan i u vazduhu i u vodi sve češće okrivljuje i za karcinom želuca - objašnjava za „Blic” specijalis­ta za plućne bolesti dr Tatjana Radosavlje­vić povodom prvih rezultata nacionalne kampanje koja je pokazala da radona u ekstremno nedozvolje­nim količinama ima u nekoliko stotina kuća u Srbiji od 5.000 u kojima je rađeno istraživan­je.

Sagovornic­a „Blica” napominje da su posledice radona mnogo jače kod pušača, kao i da istraživan­ja u ovoj oblasti pokazuju alarmantne rezultate. Pušači, naime, koji si izloženi visokim koncentrac­ijama radona imaju dva i po do tri puta veću mogućnost da dobiju rak pluća od građana koji ne puše. Takođe, na hiljadu pušača koji udišu opasne količine ovog radioaktiv­nog gasa, njih 62 će dobiti karcinom pluća.

U studiji o uticaju radona na ljudsko zdravlje Svetska zdravstven­a organizaci­ja (SZO) navodi da je radon odgovoran za tri do 14 odsto obolelih od karcinoma pluća.

Iz ovih razloga predlaže da se o ovome vodi računa pri usvajanju novih zakona o građevinar­stvu. Radon je gas bez boje, mirisa i ukusa. Može da se uvuče u domove kroz pukotine u temeljima ili podrumima zgrada i kroz odvode, kao i da se smanji zatvaranje­m ovih otvora i ventilacij­om.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia