Blic

PKB

IZ RUKU BEOGRADA U DRŽAVNO VLASNIŠTVO Skupština PKB donela je odluku da akcije koje su u vlasništvu Beograda prenese na republiku, čime će država postati vlasnik tog preduzeća.

- S. Vukašinovi­ć

BEOGRAD

Ovu odluku akcionara trebalo bi uskoro da verifikuje i Skupština grada, čime će i formalno ovaj poljoprivr­edni gigant preći u nadležnost Vlade Republike Srbije. Izvor „Blica“iz Vlade tvrdi da je cilj ovakve transakcij­e promena modela privatizac­ije nakon neuspelog tendera, kojim se nije našao kupac za celokupnu imovinu za 154 miliona evra.

- Grad je zatražio da se akcije kompanije povuku s regulisano­g tržišta, čime PKB prelazi iz otvorenog u zatvoreno akcionarsk­o društvo. Drugim rečima, akcije su sada samo vlasništvo osnivača, a to je sada Vlada, i ona će odlučivati o statusu kompanije. Ona traži način da se PKB ne proda u bescenje i zbog toga traži drugi način privatizac­ije koji bi podrazumev­ao mogućnost da se, umesto celine, prodaju delovi kompanije, ali i da se otvori mogućnost strateškog partnerstv­a - kaže naš sagovornik.

Saznanja „Blica“indirektno je potvrdio i direktor PKB Dragiša Petrović.

- Skupština akcionara jeste donela odluku da se akcije grada prenesu na republiku, ali to još nije realizovan­o jer i Skupština grada to treba formalno da potvrdi. Cilj ovakve odluke je da se stvori širi okvir za dalje rešavanje statusa PKB - kaže Petrović za „Blic“.

Predsednik Nezavisnog sindikata PKB Nikola Lazić tvrdi da je za radnike prenos vlasništva sa grada na republiku dobar potez.

- Mislimo da će nas sada Vlada uključiti u priču oko modela privatizac­ije jer nas je grad do sada ignorisao kaže Lazić za „Blic“.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia