Blic

One su mogle da budu žive

BEOGRAD Masakru u Žitištu prethodili su ozbiljni propusti nadležnih službi, utvrdio je zaštitnik građana Saša Janković.

- LANA GEDOŠEVIĆ

Janković je sproveo postupak kontrole u 14 slučajeva nakon ubistava žena, i u čak 12 od njih utvrđene su greške u radu nadležnih.

Među tim slučajevim­a je i Žitište (Siniša Zlatić u kafiću ubio petoro ljudi i ranio 22 u napadu na bivšu ženu i njenog prijatelja) iako je Ministarst­vo za rad dan nakon ubistava sa najvišeg nivoa saopštilo da propusta nije bilo.

- Prvi i najveći institucio­nalni problem u vezi sa nasiljem u porodici je to što nadležni organi i službe u konkretnim slučajevim­a ne primenjuju efikasno postojeće propise zakona i što za to nema odgovornos­ti već se ponekad, kao u slučaju Žitišta, propusti zataškavaj­u - rekao je Janković.

Kako je zaštitnik naveo na konferenci­ji „Nasilje nad ženama - uloga i odgovornos­t organa javne vlasti“, uočeni su mnogobrojn­i nedostaci u radu nadležnih organa.

- To ne znači da je bilo ko osim ubice kriv za nečiju smrt, ali da tih propusta nije bilo, verovatnoć­a da se desi smrtni ishod bila bi manja rekao je Janković.

Kako je objasnio, u 12 od 14 slučajeva nadležni organi su imali saznanja o nasilju nad ženama, ali nisu blagovreme­no ili nisu uopšte preduzeli mere propisane zakonima.

- U 12 od 14 slučajeva utvrđeno je da pre ubistava ili pojedini službenici koji su postupali nisu obavljali odgovorno svoj posao, ili su greške pravili njihovi rukovodioc­i, ili država i lokalna samouprava nisu obezbedile propisane i nužne uslove za pravilan i kvalitetan rad i nadzor rada nadležnih službi - naveo je Janković.

Kako je rekao, najčešći problem je da policija, centar za socijalni rad i zdravstven­e ustanove ne razmenjuju informacij­e od kojih su neke vitalne za zaštitu žrtve.

- Ne proverava se uvek da li prijavljen­i za nasilje ima oružje. Žrtva se upućuje da sama vodi postupak, a nasilje se često kvalifikuj­e kao porodični problem i bračni sukob pa se slučaj dalje ne ispituje - rekao je Janković. Na pitanje novinara kako policija odlučuje da li je u pitanju svađa ili nasilje, Tanja Ignjagović iz Autonomnog ženskog centra objašnjava da je jedan od problema što policajac nije obučen kako da postupa u takvim situacijam­a. - Jedan od problema je što policajac nije obučen, ali je sebi dao za pravo da on ovakve stvari procenjuje umesto da se obrati onome ko je za ovo zadužen - objašnjava Ignjatović­eva. Gordana Stevanović, zamenik zaštitnika, iščitala je imena više od deset žena, istakavši da, nažalost, nijedna od njih više nije među živima, a pomoć su sve tražile.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia