Blic

Radnik za svaki dan

VOZILI SMO KARAVANSKU „ASTRU SPORTS TURER“BEOGRAD Karavani nisu popularni u Srbiji, ali se uvoznici trude da to promene. Jedan od noviteta je „opel astra sports turer“, a mi smo testirali verziju sa 1,6 dizel motorom i 110 KS.

- EKIPA „AUTO BILDA“ZAPREMINA PRTLJAŽNIK­A JE POVEĆANA I SADA JE 560 LITARA, A 1.630 KADA SE OBORE NASLONI

Dizajn nove „opel astre ST“ne varira mnogo u odnosu na prethodnik­a. Prednji kraj je preuzet od hečbek verzije a „Opel“je zadržao oštre linije koje čine da automobil duže vreme ostane vizuelno svež. Ipak, za karavane je daleko važnije šta donose unutra, pogotovo po pitanju prostora za putnike i prtljag. Nova „astra ST“je zadržala međuosovin­sko rastojanje (2.662 mm) prethodnik­a, s tim da putnici u drugom redu imaju više prostora za noge i kolena. Takođe, zapremina prtljažnik­a je povećana za 80 litara i sada iznosi osnovnih 540 litara sa svim sedištima na svom mestu, odnosno 1.630 litara kada su nasloni oboreni. Drugi, važniji podatak za karavane jeste da je prtljažnik pravilnog oblika, sa ravnim ivicama. U „Opelu“su znatno unapredili ogibljenje koje je kalibrisan­o da obezbedi vrhunsku čvrstinu i stabilnost, odnosno dobro ležanje na putu bez poskakivan­ja pri prelasku preko neravnina i bezbednost. I sve to bez trikova kao što su adaptivni amortizeri i vazdušno oslanjanje. Upravljač je lagan za rukovanje i reaguje sa sportskim žarom.

Testirani 1.6 CDTi sa 110 KS je u sredini ponude (postoje i verzije sa 95 KS i 136 KS) i temperment­om, elastičnim radom i potrošnjom sasvim zadovoljav­a amibicije „astre ST“. Dizel agregat obezbeđuje „astri ST“da od 80 do 120 km/h ubrza za 6,7 sekundi (9,0 sekundi sa maksimalni­m opterećenj­em), pri čemu je potrošnja oko šest litara. Cena „astre ST 1.6 CRDi“sa šestostepe­nim manuelnim menjačem i opremom „enjoy“je 19.791 evra.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia