Blic

VLADICA KOVAČEVIĆ OTIŠAO U LEGENDU

- D. Nikolić

BEOGRAD

Vladica Kovačević je karijeru počeo u crno-belom taboru kao petnaestog­odišnjak, a za prvi tim je odigrao 487 utakmica i, iako ne klasičan napadač, već ofanzivni kreator igre, postigao je čak 319 golova.

Legendarni Kovačević je ponikao u slavnoj generaciji Partizana koje je predvodio trener Florijan Matekalo, a ta selekcija, nazvana “Partizanov­e bebe”, zaigrala je u pomenutom finalu najjačeg klupskog takmičenja na svetu. Meč je odigran u Briselu 11. maja 1966. pred 55.000 gledalaca, a “kraljevski klub” je na “Hejselu” pobedio rezultatom 2:1, posle vođstva koje je crno-belima doneo Vasović u 55. minutu.

Vladica Kovačević, kapiten “Partizanov­ih beba”, osvojio je četiri titule šampiona Jugoslavij­e. Kao trener je vodio od 1981. do 1983. ekipu Olimpika iz Liona. Ostatak karijere je proveo u svom voljenom Partizanu, iz kog je u penziju otišao 2008. posle četiri decenije aktivnog doprinosa crno-belom taboru.

Nedavno je sa infuzije došao na skupštinu kluba, pokazujući i tada, pred sam kraj života, ličnim primerom - da je pravim partizanov­cima Partizan iznad ličnih interesa.

- Predlažem, volim i želim da ovaj klub bude bez trzavica, da bude jedinstven, klub u kojem se družimo, a ne da budemo razdvojeni, da razmišljam­o da li ćemo videti bivšeg prijatelja ili sadašnjeg prijatelja - rekao je tom prilikom Kovačević i dobio aplauz prisutnih.

Vladice, počivaj u miru, neka ti je večna slava i hvala.

 ??  ?? Fudbaler crno-belih i kapiten slavne generacije koja je pre pola veka igrala finale Kupa šampiona protiv Reala preminuo je u 77. godini.
Fudbaler crno-belih i kapiten slavne generacije koja je pre pola veka igrala finale Kupa šampiona protiv Reala preminuo je u 77. godini.
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia