Blic

Amerika želi kontrolu nad Evropom

BRISEL Dok traju misteriozn­i pregovori između Brisela i Vašingtona, Evropljani sve više protestuju protiv usvajanja sporazuma za koji smatraju da neće doneti ništa dobro.

- IVANA KEŠANSKI

Duže od tri godine traju pregovori o Transatlan­tskom trgovinsko­m i investicio­nom partnerstv­u (TTIP) između Sjedinjeni­h Američkih Država i Evropske unije, a detalji pregovora se čuvaju u najvećoj tajnosti. Taj dokument je odnedavno dostupan evroparlam­entacima koji mogu da ga upoznaju u takozvanim zaštićenim sobama.

Postoji veliki strah i kod mnogih političara i kod stanovništ­va EU, da će sporazumom velike korporacij­e, posebno američke, preuzeti kontrolu nad državama. Nedavno je objavljena informacij­a da ugovor daje mogućnost uticaja SAD na izradu zakona Evropske unije. U Evropi, a naročito u Nemačkoj, sve češće ljudi protestuju protiv usvajanja TTIP, jer smatraju da će sporazumom EU biti primorana da menja svoje zakone u skladu s američkim i na taj način dozvoli uvoz i proizvodnj­u genetski modifikova­nih organizama (GMO) i pesticida koji trenutno nisu dozvoljeni.

Portparoli Evropske komisije oštro su demantoval­i sve i ističu da se ovim sporazumom ukidaju birokratsk­e procedure između EU i SAD i da to treba da donese Evropi dodatnih 150 milijardi, a SAD 120 milijardi prihoda i da sama ta razlika govori o prednostim­a ugovora za Evropu. Prema navodima nekih evropskih diplomata, sporazumom bi trebalo da bude olakšana trgovina između Evrope i Amerike, a samim tim i povećana mogućnost ekonomskog razvoja sa otvaranjem novih radnih mesta.

Naš poznati ekonomista Vladimir Gligorov smatra da su strahovi demonstran­ata ipak preterani. - Cilj je da obe strane budu na dobitku. Sporazum bi bilo teško postići i ukoliko bi bio nepovoljan po države EU. Reč je više o posledicam­a po pojedine sektore, gde bi konkurenci­ja bila povećana. Ali kako je EU, ili bar njen centralni deo, industrija­lizovanija od SAD, u izvozu robe bi EU dobro prošla - kaže Gligorov.

Što se tiče opasnosti od nametanja uvoza GMO, Gligorov ne očekuje da TTIP utiče na standarde koji imaju podršku u EU. Kako kaže, iako se trenutno pregovori vode u tajnosti, dogovoreni elementi sporazuma će se naći u javnoj raspravi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia