Blic

Sad sam žena i na papiru

MAJOR HELENA VUKOVIĆ DOBILA NOVI IZVOD BEOGRAD Konačno”, pomislila je Helena Vuković, major u penziji, kada je u izvodu iz matične knjige rođenih ugledala svoje (novo) ime i u odeljku za pol veliko Ž.

- MIHAJLO JOVIĆEVIĆ

Simbolično, ovaj dokument predstavlj­a dokaz novog rođenja nekadašnje­g pripadnika Vojske Srbije. - Malo je slova i reči da se može opisati moja sreća koju sam danas osetila dok sam kao mače obigravala oko koverte u kojoj sam znala šta je. Krenem da je otvorim, pa povučem ruku, i tako nekoliko puta. Suze radosnice prilikom čitanja izvoda koji sam, tačno tri meseca od operacije, dobila poštom iz rodnog mesta, samo su jedan od pokazatelj­a te neizmerne sreće - otkriva Helena u razgovoru za “Blic”.

Od 2014, kada je prvi put otišla na VMA i lekarima objasnila da želi da promeni pol, Helena se susretala sa teškom borbom za uvažavanje, posebno u Ministarst­vu odbrane s kojim se spori zbog slučaja diskrimina­cije.

- Sam proces tranzicije trajao je nekih 16 do 17 meseci, što je veoma kratko jer neki prosečan rok za kompletnu tranziciju je od dve do četiri godine, što zavisi od procene psihijatra, psihologa, endokrinol­oga... Mnogo je vremena trebalo da iz ušiju ljudi izađe taj nadimak Major Helena, a počne da se koristi Helena Vuković, aktivistki­nja koja se bori za prava transosoba.

Kako kaže, kroz svoju tranziciju uspela je da poveća vidljivost trans-osoba u Srbiji i ukaže na probleme koje trans-osobe imaju, a o reakcijama bližnjih kaže:

- Reakcije bližnjih su uvek burne na početku, ali ja i danas sa bivšom suprugom imam više nego korektan odnos, a deca koju volim najviše na svetu su tu: ja sam njima tata i uvek ću to i biti.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia