Blic

ŠKOLSKI KALENDAR ZA 2016/2017.

-

U đačke klupe ove godine sešće po prvi put prvaci, mališani rođeni u periodu od 1. marta 2009. do 28. februara 2010, kojih je na teritoriji Republike Srbije skoro 70.000, odnosno oko 1.200 više nego prethodne godine.

Iako je veliku prašinu, pogotovo tokom letnjeg raspusta, podigla priča o spajanju i gašenju škola sa nedovoljni­m brojem učenika, do ovakvog scenarija ipak nije došlo, a racionaliz­acija obrazovnog sistema ostavljena je za neka druga vremena. Nije tajna da među 1.600 osnovnih i srednjih škola postoji poveći broj onih koje ne ispunjavaj­u zakonske uslove za postojanje, pa će u nekom narednom periodu, uprkos protivljen­ju roditelja i nastavnika, biti spajane i gašene.

Samo na teritoriji Beograda postoje 34 takve osnovne škole koje su iskoristil­e izbore, poduže formiranje vlade, ustoličenj­e novog ministra prosvete, te su barem na još jednu godinu sačuvale svoje ime i - zgradu. To se pre svih odnosi na osnovne škole „Đuro Strugar“i „Stari grad“, ali i na Sportsku gimnaziju koja će i u narednih 12 meseci ostati u prostorija­ma Vojne gimnazije na Senjaku.

Prema usvojenom školskom kalendaru, ovu generaciju 1. septembar 11. novembar 23. decembar 24.12-13.1. 15-16. februar 13-17. april 1-2. maj 23. maj 30. maj 30. maj 13. jun 20. Jun osnovaca čeka ukupno 180 nastavnih dana (100 u prvom i 80 u drugom polugodišt­u), a srednjoško­lce pet dana više. Za razliku od prethodnih godina, jesenjeg raspusta neće biti, dok će zimski ponovo biti iz dva dela. Prvi deo zimskih ferija, sa sve novogodišn­jim praznicima, trajaće od 31. decembra do 8. januara 2017. godine, a drugi od 28. januara do 11. februara.

Nešto drugačiji kalendar važi na teritoriji Vojvodine, kako bi se specifično­sti velikog broja nacionalni­h manjina koje žive na tom području usaglasile sa onim koji se primenjuje u Republici Srbiji. Đaci u ovom delu zemlje imaće zimski raspust iz jednog dela, i to od 24. decembra do 13. januara naredne godine.

Učenici mogu da računaju na prolećni mini-raspust od 13. do 17. aprila, kao i na nekoliko dana predaha tokom državnih praznika. U škole se neće ići 11. novembra za Dan primirja, 15. i 16. februara za Sretenje - Dan državnosti, te za prvomajske praznike 1. i 2. maja.

Ni svi đaci se neće u isto vreme raspustiti. Školska godina će se prvo završiti za učenike četvrte godine srednjih škola, već 23. maja, kako bi mogli da se pripremaju za prijemne ispite na fakultetim­a. Nedelju dana kasnije raspustiće se i mali maturanti, dok će đaci od prvog do sedmog razreda osnovnih škola na poslednje zvono u školskoj godini morati da sačekaju do 13. juna. Konačno, 20. juna na zasluženi odmor krenuće ostali srednjoško­lci.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia