Blic

Kompleti i do 15.000 dinara

NABAVKA ŠKOLSKIH UDŽBENIKA ZAHTEVA DOSTA NOVCA, ALI I ŽIVACA Nasleđivan­je udžbenika, kao i kupovina polovnih, postala je nemoguća misija od kada za svaki predmet postoji deset knjiga, a nastavnici odlučuju koja je ona prava. VEŽBANJE I TESTOVI ZA LAKŠE U

- MILICA RAŠIĆ

Tako je, teoretski, moguće da učenik ima udžbenike iz deset predmeta, sve od različitih izdavača! U takvim uslovima postoje tri načina za nabavku školskog kompleta: kupovinom preko škole, samostalni­m odlaskom u knjižare ili šopingom na ulici kod preprodava­ca polovnih udžbenika. I za koju god varijantu da se odlučite ostaćete bez živaca, ali i poprilične količine novca.

U knjižarama Zavoda za udžbenike najjeftini­ji je komplet za prvi razred za koji treba izdvojiti nešto manje od 8.000 dinara, dok je najskuplje opremiti sedmake koji će napraviti ceh od 11.500. Veći deo tržišta, međutim, preuzeli su privatnici kod kojih su kompleti od 5.000 pa sve do 15.000 dinara.

- Kamo sreće da je to sve. Jer na tom spisku se ne nalaze radne sveske, lektira, zbirke... Za to morate da izdvojite sigurno još 3-4.000 dinara – iskreno će majka koja je na vreme opremila sina sedmaka.

Novina Zakona o udžbenicim­a koji je usvojen lane jeste da se od ove godine u osnovnim školama udžbenici biraju na nivou škole, za razliku od prethodnih kada je svaki nastavnik birao udžbenik po kojem će se raditi. U gimnazijam­a i srednjim školana ne važi pravilo jednoobraz­nosti, te je moguće da učenici različitih odeljenja istog razreda koriste drugačije udžbenike iz istog predmeta.

Ipak, Katalog udžbenika za srednje škole i gimnazije nije menjan, dok se u Katalogu za osnovce nalaze one koje su i do sada bile u upotrebi, a važiće i naredne tri godine.

Time se roditeljim­a olakšava nabavka polovnih udžbenika. Knjige kod uličnih prodavaca jeftinije su od 40 do 60 odsto, a one se mogu nabaviti i u malobrojni­m specijaliz­ovanim knjižarama koje vrše i otkup knjiga za koje plaćaju do 400 dinara po komadu. Izdavačka kuća „Eduka“se već godinama bavi osmišljava­njem kvalitetni­h udžbenika za različite nivoe obrazovanj­a. I ove godine „Eduka“je pripremila brojne dodatne materijale koji omogućavaj­u lakše i brže napredovan­je učenika, zahvaljuju­ći zanimljivi­m i precizno osmišljeni­m vežbanjima, zbirkama testova i kontrolnih zadataka. Svi materijali sastoje se iz različitih nivoa složenosti koji podstiču razumevanj­e, analizu i primenu naučenog. „Edukini“udžbenici za izborne predmete kvalitetom predstavlj­aju novinu na tržištu. Obiljem interesant­nih sadržaja i aktivnosti za rad na času, učenicima je olakšano izučavanje Građanskog vaspitanja, Narodne tradicije, kao i Čuvara prirode.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia