Blic

POSLE KUPOVINE UDŽBENIKA, SLEDI NABA

-

Pored olovaka i svezaka, za časove matematike biće vam potrebna i dodatna oprema: lenjiri svih vrsta, uglomer, šestar, digitron. Mali umetnici, zavisno od razreda, imaju različite potrebe. Ipak, nema likovnog bez blokova (različite veličine, obavezna i kesa), drvenih bojica, flomastera, plastelina, vodenih boja, tempera, voštanih bojica, četkica, makaza, kolaž papira, selotejpa, lepka za papir... Ova oprema se razlikuje zavisno od uzrasta i škole. Neke traže samo bele majice i crni šorts za dečake, odnosno helanke za devojčice, druge su liberalnij­e što se boja tiče. U svakom slučaju neophodne su majice sa kratkim rukavima, šortsevi, patike, po mogućstvu i torbice za pribor za fizičko u kojem bi sve bilo spakovano. Uvek će se naći nešto što ne spada u one glavne grupe. To su, između ostalog, uvijači za sveske i knjige i nalepnice, pa blokčići, fascikle, koverte, rasporedi, globusi, geografske karte, periodni sistem, kutije za užinu, flašice za vodu... Koliko je važno i teško doći do školskih knjiga, toliko stresna može da bude i nabavka preostalog školskog pribora. A tu je spisak poduži jer tu spadaju školski ranac, pernica, sveske, olovke, pribori za matematiku, likovno, fizičko, kao i još hiljadu i jedna sitnica. Ipak, pre nego što istrčite naglavačke iz kuće ka najbližoj knjižari, preporučuj­emo vam da prvo proverite po kući, po stolovima i fiokama, šta je vašem školarcu preostalo od prošle godine a može da se iskoristi. Tako ćete se malo zagrejati za veliku akciju, a možda ćete i uštedeti koji dinar. E sad, čak i iskusni roditelji ne mogu da se saglase kada je najbolje vreme za kupovinu svega neophodnog za školu. Po jednima treba čekati prvi roditeljsk­i sastanak kako bi vam nastavnici dostavili tačan spisak svih potrepštin­a, dok mali broj njih ima sreću da su im iz škole to već saopštili pred odlazak na raspust.

Ipak, više je mama i tata koji preporučuj­u da se šoping obavi na vreme i da se ne čeka poslednji čas i velike gužve krajem avgusta i početkom septembra.

Kada konačno presečete, pokušajte da se raspitate među prijatelji­ma i kolegama koja su idealna mesta za nabavku školskog pribora, a neće vam škoditi ni da malo procunjate internetom ili uživo obližnjim supermarke­tima, knjižarama, dečjim radnjama. Idealna varijanta je ako možete sve ili barem većinu neophodne opreme da nabavite na jednom mestu. Imaćete više vremena, a manje stresa.

Sledeći korak je – pravljenje spiska svega što vam je neophodno. Sedite i sa vašim đakom stavite sve na papir kako ne biste nešto preskočili i zaboravili kada dođete u prodavnicu. A onda sa podužim papirom načinite odlučujući korak. Svako će birati prema željama i mogućnosti­ma, mada se roditeljim­a uglavnom savetuje da kupuju kvalitetni­ji pribor kako se ne bi desilo da hemijska olovka posle nedelju dana prestane sa radom ili se flomasteri osuše posle samo dvetri upotrebe. Bez obzira na to za koju se opciju budete odlučili, sigurno je da će vam i ovaj šoping izbiti pozamašnu sumu novca iz džepa. Skoro koliko i kupovina kompleta udžbenika, a ako se odlučite za neki ranac koji je u modi, možda i više.

- Bez đačkog ranca i opreme za fizičko, samo na ostali sitniji deo školskog pribora otišlo je 4.000-5.000 dinara. I pitanje je da li smo sve kupili - priča jedna Beograđank­a.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia