Blic

Biraju školu koja garantuje posao

SMANJENO INTERESOVA­NJE ZA UPIS U GIMNAZIJE I NA EKONOMSKE SMEROVE Rast popularnos­ti informacio­nih tehnologij­a i trogodišnj­ih škola obeležili su prva dva upisna kruga u srednje obrazovne ustanove.

- MILICA RAŠIĆ

Čini se da interesova­nje za upis u gimnazije i ekonomske škole, koje su nekada bile na vrhu liste želja većine osmaka, polako opada. Njih je zamenilo interesova­nje za zanimanjim­a sa kojima se brzo dođe do posla, kao što su medicina i informacio­ne tehnologij­e.

Da budući srednjoško­lci razmišljaj­u o budućnosti, svedoči i povećano interesova­nje za dualnim obrazovanj­em u srednjim stručnim školama, gde se učenicima omogućava da deo nastave provedu u preduzećim­a, gde ih, ukoliko se dobro pokažu, po završetku očekuje zaposlenje. Jedna od 15 takvih škola u Srbiji je i “Ivan Sarić” u Subotici, gde su ove godine popunjena sva mesta na smeru bravara zavarivača.

- Upisao sam ovu školu jer po njenom završetku imam zanat u svojim rukama, a možda i posao u firmi u kojoj sam na praksi - kaže Danijel Brzovan, učenik treće godine.

Najviše slobodnih mesta ostalo je u poljoprivr­ednim i ekonomskim školama širom Srbije. Kada je reč o gimnazijam­a, broj neophodnih bodova za upis varirao je od mesta do mesta, pa je tako negde bilo neophodno i više od 90 poena, a negde je ostalo slobodnih mesta i nakon drugog upisnog kruga.

Za upis u ogledno odeljenje na smeru elektroteh­ničar informacio­nih tehnologij­a ETP “Nikola Tesla” u Jagodini bilo je potrebno skoro 90 poena, baš kao i za upis u medicinske škole u Ćupriji i Nišu.

Učenici koji nisu raspoređen­i ni u prvom ni u drugom krugu, podnose molbe okružnoj upisnoj komisiji do 25. avgusta za upis u trećem krugu. Nakon 1. septembra upis učenika je u nadležnost­i direktora škole, koji odlučuje o svakom pisanom zahtevu za promenu škole ili obrazovnog profila.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia