Blic

Tiho noći, moje zlato spava

BEOGRAD Uz pesmu “Tiho noći, moje zlato spava” i gromki aplauz - juče je ispraćena na večni počinak glumica veka.

- TATJANA NJEŽIĆ

Atmosfera dostojanst­va i tuge.

Bez oficijalni­h govora i obraćanja.

Uz odar članovi porodice; unuka Mia, kraj koje je bivao i njen sinčić, gospođa Karolina - supruga Mirinog brata i slavnog glumca Bore Todorovića, Srđan i Dana Todorović, Borina deca...

Među nešto više od stotinak ljudi koji su došli da odaju poslednju počast slavnoj glumici Dejan Mijač, Jagoš Marković, Voja Brajović, Tamara Vučković, Branko Cvejić, Radoslav Zelenović, Gorčin Stojanović, Dejan Savić, Ras Rastoder Ćita, Božidar Nikolić .... Cveće i sveće. I šapat. Sećanja... Govorilo se kakva je glumica, kako velika umetnica bila. Govorilo se o njenoj ljudskoj grandiozno­sti. Govorilo i o njenom životu, prepunom i sjajnih i tamnih tonova.

Pominjale su se njene grandiozne uloge i predstave (u Jugosloven­skom dramskom, Hrvatskom narodnom kazalištu, Narodnom pozorištu Beograd, na scenama u inostranst­vu...) koje su antologija i, između ostalog, reči čuvenog erudite Stanislava Vinavera. Recimo (piše o tome i R. Munitić u svojoj knjizi o Miri), Vinaver je 1953, 28. aprila, jedanaest dana posle premijere “Lede”, napisao: „Mira Stupica raspolaže besprimern­im šarmom koji je tako redak i koji osvaja sve i svakoga, čak i kad toga nismo svesni. Ne čak - nego baš - baš onda. U ‘Ledi‘ ona igra svoju veliku scenu sa Klanfarom, tako da je svaki pokret njenog partnera propraćen i njenim, makar i samo čisto glasovnim, seizmološk­im kolebanjem. (…) Kad glumac jednako igra, kad treperi, makar i čisto virtuozno, i tada mu je publika blagodatna jer je on jednako vodi, jednako

MIRA STUPICA, ROĐENA TODOROVIĆ, PREMINULA JE U PETAK U 94. GODINI U BEOGRADU

upućuje. To nije ‘monumental­na gluma‘ koja se sastoji iz nekoliko moćnih poteza u kojima se valja ušančiti. Pa kada to treperenje još i zrači stvarnom dražešću, ljupkim stvarnim učešćem u svim okolnostim­a - onda ono prelazi, malo pomalo, u mađiju koja je, pored ostalog, i jedna viša forma glume, to jest izražajna tehnika koja se pretvorila u život, koja se sva unela čipkasto u život, tako da ne ostane ničega za kamen, za kalup, za šablon. (…) Ima u svemu tome nekog višeg smisla.”

Pričalo se juče i o njenoj duhovitost­i, mudrosti, vedrini, čovekoljub­lju... o umetnici veka.

Bila je dobitnica svih najznačajn­ijih nagrada za glumu, od Dobričinog prstena, tri Zlatna lovor vijenca sarajevsko­g Meša, dve Sterijine nagrade, Zlatne arene, nagrade „Pavle Vuisić“za životno delo.

Komemoraci­ja će biti održana u septembru.

 ??  ?? KOLEGE: Dejan Mijač, Nikola Đuričko i Voja Brajović PORODICA POKRAJ ODRA SLAVNE GLUMICE
KOLEGE: Dejan Mijač, Nikola Đuričko i Voja Brajović PORODICA POKRAJ ODRA SLAVNE GLUMICE
 ??  ?? PORODICA: Unuka Mia, Karolina i Dana Todorović (desno iza)
PORODICA: Unuka Mia, Karolina i Dana Todorović (desno iza)
 ??  ?? POČAST: Mia, Jagoš Marković, bratanac Srđan Todorović i Đuričko
POČAST: Mia, Jagoš Marković, bratanac Srđan Todorović i Đuričko
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia