Blic

ODRONI ĆE NAS ODNETI U DRINU

Izvesno je da će nove jače kiše pokrenuti odrone, što nosi rizik da lavina odnese u Drinu vozila i putnike.

- V. Lojanica

BAJINA BAŠTA Meštani Bajine Bašte strahuju od odrona sa Tare na putu uz jezero Perućac. Posle šest odrona koji su se u petak uveče jedan za drugim sručili sa Tare i zarobili kolonu automobila, meštani se plaše da se sličan scenario može ponoviti - sa tragičnim posledicam­a. Pukom srećom nijedan od automobila se nije našao na mestu gde su se otišla čitava brda, ali Tara preti novim odronima.

- U ovom slučaju, nemoguće je delovati preventivn­o. Izvesno je da će nove jače kiše pokrenuti odrone, što nosi rizik da lavina odnese u Drinu vozila i putnike. Zemlja je puna vode, svaka kiša se pretvara u bujicu. Ljudima koji prolaze putem uz jezero opravdano se uvukao strah u kosti - upozorava Radomir Filipović, predsednik opštine Bajina Bašta.

Kritičnu deonicu u nedelju je obišla ministarka Ana Brnabić i obećala da će o svemu obavestiti premijera i najavila pomoć države.

Na putu koji su pre nekoliko dana zatrpali odroni februara 2012. stradao je Momčilo Nikolić (38). Izašao je ispred svog vozila kome je put preprečio snežni smet i posmatrao bageristu koji je s druge strane čistio nanos. Utom je sa Tare krenula druga lavina koja je Nikolića, pred očima supruge i sinova, odnela u jezero.

U Bajinoj Bašti, inače, muče muku zbog neprohodni­h puteva koje je proteklih dana odnela kiša, pa se do nekoliko sela može samo traktorima i terenskim vozilima. Od 1.250 kilometara lokalnih puteva, kaže Filipović, najmanje sto kilometara se mora sanirati.

Ne računajući padavine koje su se sručile prošle nedelje, kiša je Bajinoj Bašti samo na putevima od marta nanela štetu od 100 miliona dinara.

 ??  ?? OPASNOST: Nedavno je šest odrona zarobilo kolonu automobila
OPASNOST: Nedavno je šest odrona zarobilo kolonu automobila

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia